Impact van de supermarkt op het eetgedrag van kinderen


Nabijheid van supermarkten heeft wellicht geen significante impact op voedingsgewoonten.

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers aan het NYU Langone Medical Center, online gepubliceerd in het 26 februarinummer van het tijdschrift Public Health Nutrition, leidt de aanwezigheid van full-service supermarkten binnen wijken beschouwd als "voedselwoestijnen" niet tot gezonde voedingsgewoonten of verlagingen in obesitas bij kinderen - althans niet op korte termijn.

Onderzoeker Brian D. Elbel, PhD, MPH, universitair hoofddocent van de Population Health en collega's vergeleken twee wijken in de Bronx: Morrisania, waar een nieuwe, door de overheid gesteunde, full-service supermarkt werd geplaatst en Highbridge zonder supermarkt. Verzorgers van jonge kinderen van 3 tot 10 jaar die in de wijken wonen werden ondervraagd. Informatie over winkelen en consumptie werd verzameld in de periode voorafgaand aan de opening van de markt, vijf weken na de opening en terug één jaar na de opening.

De onderzoekers analyseerden 2.172 op straat opgenomen enquêtes en 363 voedingskundige recalls uit een steekproef van overwegend minderheden met een laag inkomen. Zij noteerden weinig veranderingen in het voedingsgedrag en vonden geen merkbare verschillen in de beschikbaarheid van gezond en ongezond voedsel thuis of in het voedingspatroon als gevolg van de aanwezigheid van de supermarkt.

Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en uit probleemwijken worden minder getroffen door zwaarlijvigheid en hebben minder kans op toegang tot gezond voedsel dan kinderen uit rijkere buurten. Full-service supermarkten die de neiging hebben om meer soorten verse, betaalbare groenten en fruit aan te bieden, zijn minder beschikbaar in gemeenschappen met lage inkomens. Echter fast food restaurants, kleine kruideniers en bodega's die over het algemeen voeding met hogere caloriën verkopen (qua voedingswaarde slechte voedingsmiddelen en dranken) komen vaker voor in armere buurten dan in rijkere.

Velen hebben gehoopt dat een betere toegang tot verkooppunten met gezond voedsel de incidentie van obesitas bij kinderen zou verminderen. Maar deze inspanningen zijn niet geëvalueerd op hun impact op de beschikbaarheid van huishoudvoedsel of voor veranderingen in de voedingspatronen onder kinderen die woonachtig zijn in de doelgroepen. Dit is de eerste gecontroleerde studie (met inbegrip van een vergelijkingsgroep) die de impact van een door de overheid gesubsidieerde supermarkt op de voedselconsumptie voor kinderen evalueert.

Volgens de bevindingen van het onderzoek, heeft de invoering van een door de overheid gesubsidieerde supermarkt niet geleid tot significante veranderingen in het huishoudvoedsel of in de voeding van kinderen, ten minste tot na een jaar na opening van de winkel.

"Laag inkomens- en etnische minderheidsbuurten zijn achtergestelde door supermarkten ten opzichte van hun tegenhangers met hogere inkomens en het lijkt logisch dat het verhogen van de beschikbaarheid van gezond voedsel de voedingsgewoonten kunnen verbeteren," zei Dr Elbel. "Maar we weten nog niet of en onder welke omstandigheden deze winkels de voeding en de gezondheid daadwerkelijk zullen verbeteren. Keuze van voeding is complex en de gemakkelijke beschikbaarheid van goedkopere verwerkte voedingsmiddelen en alomtegenwoordigheid van junk food reklame hebben gevolgen op het voedingspatroon. Ook nieuwe supermarkten kunnen een belangrijke rol spelen en er is verder onderzoek noodzakelijk om te bepalen hoe het beleid hieromtrent het best kan worden gestructureerd."

Dr. Elbel wijst erop dat verder onderzoek nodig is om te bepalen of uitbreiding van het aanbod van gezonde voeding de voedingskeuzes van kinderen en hun gezinnen kan beïnvloeden, waar men het best dergelijke winkels neerzet, onder welke omstandigheden ze succesvol kunnen zijn en met welk ander beleid of programma's ze moeten worden gekoppeld.

http://www.med.nyu.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats