Fructose - een onderschat risico voor jicht lijders


Het zogenaamde gezonde alternatief voor fruit - vruchtensappen. Maar let op: Te veel fructose kan je dik maken en jicht aanvallen bevorderen.

Berlijn (ots) – ‘s Ochtend een glas jus d'orange, een smoothie als tussendoortje voor de inname van vitaminen, frisdrank bij een kant en klaar maaltijd en misschien op tijd iets zoets tegen de middagdip - ziehier de drink- en eetgewoonten van velen. Maar juist voor mensen die lijden aan jicht, kan het gevaarlijk worden, de fructose in vruchtensappen, frisdranken en veel industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, beter bekend als vruchtensuiker (glucose-fructose siroop), die onmiddellijk na het nuttigen ervan het urinezuur niveau omhoog laat schieten. Met als gevolg de pijnlijke jichtaanvallen en andere dreigende bijkomende ziekten.

Voor de industrie, is fructose de nieuwe ster aan de hemel. Hij is in zuivere vorm twee keer zo zoet als tafelsuiker, glucose-rijk, kan goedkoper worden geproduceerd en zorgt er zelfs voor dat yoghurt nog fruitiger en de kant en klaar sausen veel kruidiger smaken. Daarbij komt ook nog dat de fructosesiroop een rijker en mooier gebruind gebak geeft met meer volume, en ijskristallen in diepvriesproducten voorkomt. Maar voor het menselijk lichaam, is deze industrieel geproduceerde vruchtensuiker allesbehalve goed. Want terwijl de van nature voorkomende fructose in fruit in kleine hoeveelheden en met vele gezondheid bevorderende voedingsstoffen en vitale stoffen voor het lichaam bevat, kan de industriële fructose hier niet tegen opbieden. Integendeel.

Fructose kan urinezuur verhogen

Onderzoekers bevonden nl dat fructose door het lichaam veel sneller wordt omgezet in vet dan glucose. Maar dat is nog niet alles: het bevordert ook de opslag van vet uit voeding en het is dus een echt vetmestend voedingsmiddel. Bovendien is fructose het enige koolhydraat met een directe invloed op urinezuur. En het effect begint direct na consumptie. Bij het verteren van fructose worden nl de lichaamseigen eiwitten verhoogd. Die op hun beurt, door het lichaam in urinezuur worden omgezet.

Dit is vooral gevaarlijk voor jicht patiënten, uw nieren kunnen, meestal te wijten aan een erfelijke stofwisselingsziekte, urinezuur onvoldoende afscheiden. Als gevolg daarvan heeft u al te veel urinezuur in het bloed en een permanent verhoogde urinezuurspiegel. Dit kan echter grotendeels gereduceerd worden met een verandering in dieet en bovendien met de moderne geneesmiddelen permanent onder de streefwaarde van 6 mg / dl. (360 micromol / l) gebracht worden.

Veel frisdranken - sterk verhoogd risico op jicht.

Hoe schadelijk de fructose kan zijn, hebben studies ook aangetoond. Zo toonde een onderzoek (1) dat bij verhoogde inname van fructose het risico op jicht stijgt. Als mannen meer dan twee glazen vruchtensap per dag dronken, hadden ze een verhoogd risico van 81 procent in vergelijking met mannen die alleen een glas vruchtensap per maand dronken. Dronken ze vijf tot zes glazen frisdrank gezoet met fructose per week, steeg hun jicht risico met 29 procent in vergelijking met mannen die maximaal een glas frisdrank per maand verbruikten. Met een glas frisdrank per dag, gezoet met fructose steeg het risico van jicht met 45 procent, met twee of meer frisdrank dagelijks zelfs tot 85 procent. Daarentegen bij frisdranken met zoetstoffen werd geen verhoogd risico op jicht waargenomen. Dat er ook bij vrouwen een samenhang bestaat tussen de consumptie van fructoserijke dranken en ziekte, kon ook in een studie worden aangetoond (2).

Urinezuur kan ook de lever, de nieren en het hart beschadigen

Echter, niet alleen vanwege het verhoogde risico op jicht zou het fructosegehalte in voedsel minimaal moeten zijn en slechts in kleine hoeveelheden in eten en drinken op het menu mogen staan. Teveel urinezuur in het bloed bevordert ook de vorming van nierstenen, verhoogt het risico op hoge bloeddruk en kan ertoe bijdragen dat de cellen hun vermogen verliezen om te reageren op insuline. Deze insulineresistentie kan bij regelmatige consumptie van grote hoeveelheden fructose leiden tot lever vervetting en diabetes.

Zodoende is uitgebreid gebruik van fructose in vele opzichten gevaarlijk, met name voor jichtlijders met een hoog urinezuur gehalte. Daarom moeten ze in gedachten te houden dat het permanent tot onder 6 mg / dl (<360 micromol / l) blijft. Naast urinezuur verlagende medicijnen kan ook een gezond dieet helpen - met eiwitarme ingrediënten, vers fruit in plaats van sappen en zo weinig mogelijk industrieel geproduceerde fructose.

(1) Evaluatie van de Health Professionals Follow-up Study

(2) analyse van de Nurses 'Health Study

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats