Chemische blootstelling in verband gebracht met toename van diabetes en risico op obesitas


Washington, DC – er is nieuw bewijs dat blootstelling aan hormoonverstorende chemische stoffen gekoppeld kan worden aan twee van de grootste gezondheidsbedreigingen waarvoor de samenleving zich gesteld ziet, namelijk diabetes en obesitas, aldus de samenvatting van een binnenkort te verschijnen Wetenschappelijke Verklaring, die vandaag is afgegeven door de Endocrine Society.

De verklaring wordt afgegeven op het moment dat de deskundigen van de Society zich richten tot een mondiale bijeenkomst - de International Conference on Chemicals Management (ICCM4), in Geneve, Zwitserland - met betrekking tot het belang van de inzet van wetenschappelijke methodes om gezondheidsrisico’s vanwege blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken.

De verklaring bouwt voort op het baanbrekende rapport van de Vereniging uit 2009, waarin de stand van wetenschappelijke gegevens over hormoonverstorende chemische stoffen (ofwel EDC's, endocrine-disrupting chemicals) en de risico's voor de menselijke gezondheid werden onderzocht. In de daaropvolgende jaren bleek uit aanvullend onderzoek dat de blootstelling in verband staat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes en obesitas. Uit toenemend bewijs blijkt ook dat blootstelling aan EDC’s in verband staat met onvruchtbaarheid, hormoongerelateerde kanker, neurologische problemen en andere aandoeningen.

EDC’s dragen bij aan gezondheidsproblemen door het nabootsen, blokkeren of op andere wijze verstoren van de natuurlijke hormonen in het lichaam. Door de chemische boodschappers van het lichaam in gijzeling te nemen, kunnen EDC’s de manier waarop cellen zich ontwikkelen en groeien veranderen.

Bekende EDC’s zijn onder andere bisfenol A (BPA), dat in de binnenbekleding van voedselblikken zit en in kassabonnen; ftalaten die in plastic en cosmetica voorkomen; brandvertragers en onkruidverdelgers. De chemicaliën zijn zo alom tegenwoordig dat bijna iedereen op aarde er wel eens aan blootgesteld is geweest. In een economische analyse, die in maart in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism werd gepubliceerd, wordt geschat dat EDC-blootstelling De Europese Unie waarschijnlijk 157 miljard euro per jaar kost, vanwege kosten voor gezondheidszorg en verlies aan verdienpotentieel.

‘Het bewijs is duidelijker dan ooit tevoren – EDC’s verstoren de hormonen op een wijze die de gezondheid van mensen schaadt’, zegt Professor Andrea C. Gore, voorzitter van de Vacek Leerstoel voor Farmacologie aan de Universiteit van Texas te Austin, en voorzitter van de werkgroep die de verklaring heeft opgesteld.

‘Honderden onderzoeken komen tot dezelfde conclusie, of het nu langetermijn epidemiologische studies bij mensen betreft, fundamenteel onderzoek bij dieren en cellen, of onderzoek bij groepen mensen waarvan bekend is dat zij beroepsmatig worden blootgesteld aan bepaalde chemische stoffen.’

De dreiging is vooral groot als ongeboren kinderen worden blootgesteld aan EDC’s. Uit dierstudies is gebleken dat blootstelling aan EDC’s - zelfs in zeer kleine hoeveelheden - tijdens de periode vóór de geboorte, later in het leven aanleiding kan geven tot obesitas. Op dezelfde wijze bleek uit dierstudies dat sommige EDC’s rechtstreeks ingrijpen op de bèta- en alfacellen in de alvleesklier, en op de vetcellen en levercellen. Dit kan leiden tot insulineresistentie en een overmaat van het hormoon insuline in het lichaam – risicofactoren voor diabetes type 2.


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats