Handelaars 'hormonen' kunnen financiële markten destabiliseren


De hormonen testosteron en cortisol kunnen financiële markten destabiliseren doordat handelaren meer risico nemen, volgens een studie.

Onderzoekers simuleerden de beursvloer in het lab door vrijwilligers activa onderling te laten kopen en verkopen. In een experiment maten ze de natuurlijke hormoonspiegels van vrijwilligers ' en de kunstmatig opgewekte in een ander.

Als van beide hormonen een doses gegeven werd, ïnvesteerden de vrijwilligers meer in risicovolle activa.

De onderzoekers denken dat de stressvolle en concurrerende omgeving van de financiële markten een hoog niveau van cortisol en testosteron kan bevorderen bij handelaars. Cortisol is verhoogd in reactie op fysieke of psychische stress, het verhogen van de bloedsuikerspiegel en de voorbereiding van het lichaam voor een vecht-of-vlucht reactie. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen met een hogere testosteronspiegels vaker meer zelfvertrouwen hebben en succesvol zijn in concurrerende situaties.

De auteurs van de nieuwe studie, gepubliceerd in de Scientific Reports, suggereren dat de bevindingen door de beleidsmakers nader beschouwd moeten worden in het op zoek gaan om meer stabiele financiële instellingen te ontwikkelen.

"Onze visie is dat hormonale veranderingen ons helpen het gedrag van handelaren te kunnen begrijpen, met name in tijden van financiële instabiliteit," zei Dr Carlos Cueva, een van de leidende auteurs van de studie, van het Departement Economie aan de Universiteit van Alicante.

Dr Ed Roberts, een van de leidende auteurs van de studie, van het Department of Medicine aan het Imperial College in Londen, zei: "Ons doel is om meer te leren begrijpen over wat deze hormonen doen, dan kunnen we naar de omgeving kijken waarin handelaren werken en na te denken over de vraag of het is te belastend of te concurrerend is. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de hormonen van de handelaren en zo van invloed op hun besluitvorming. "

Eerst hebben de onderzoekers de niveaus gemeten van de twee hormonen in speekselmonsters van 142 vrijwilligers, mannelijk en vrouwelijk, tijdens het spelen van een asset trading spel in groepen van ongeveer 10 personen. Zij die een hoger niveau van cortisol hadden liepen meer kans om risico's te nemen, en een hoog niveau in de groep werden geassocieerd met de instabiliteit van de prijzen.

In een follow-up experiment werd ofwel cortisol of testosteron aan 75 jonge mannen gegeven vóór het spelen van het spel, eenmaal met het hormoon en een keer op een placebo. Beide soorten hormonen verschoven de investeringen naar risicovollere activa. Cortisol leek rechtstreeks van invloed te zijn op de voorkeur van vrijwilligers 't.o.v. risicovolle activa, terwijl met testosteron het optimisme over hoe de prijzen in de toekomst zouden veranderen leek toe te nemen.

"De resultaten suggereren dat cortisol en testosteron riskant gedrag bevorderen bij investeringen op de korte termijn," zei Dr Roberts. "We hebben alleen gekeken naar de acute effecten van de hormonen in het lab. Het zou interessant zijn om de hormoonspiegels van handelaren ' te meten in de echte wereld, en ook om te zien wat de effecten op langere termijn zou kunnen zijn."

Economen hebben reeds lang erkend dat de onvoorspelbaarheid van het menselijk gedrag de financiële markten instabiel kan maken. John Maynard Keynes schreef over 'animale geesten' en Alan Greenspan en Robert Shiller zinspeelden op "irrationele uitbundigheid" als een mogelijke oorzaak van overwaarderingen in de actievemarkten. Wetenschappers zijn echter pas onlangs begonnen om de fysiologische basis voor dit fenomeen te exploreren.

Professor Joe Herbert, een co-auteur van deze studie van de afdeling Klinische Neurowetenschappen aan de Universiteit van Cambridge, meldde in een eerder veldonderzoek dat handelaren aanzienlijk hogere winsten maakten op dagen wanneer hun ochtend testosteronniveaus boven hun dagelijkse gemiddelde waren, en dat toegenomen variabelen in de winst en de onzekerheid in de markt waren sterk gecorreleerd met verhogingen in hun cortisol levels.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats