Minisymposium Hormoonverstorende chemicaliën: “Waar moeten bedrijven rekening mee houden voor de toekomst?”


Recent onderzoek schat dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC’s) de Europese Unie 157 miljard euro per jaar kost, door hogere zorgkosten en door verlies van werkkrachten.

Aanstaande woensdag 15 april vindt het halfjaarlijkse minisymposium over "Stoffenbeleid" plaats, georganiseerd door WECF, het Ministerie van IenM, VNO-NCW en de branchevereniging voor de Chemische Industrie VNCI. Deze keer is het symposium in zijn geheel gewijd aan hormoonverstorende stoffen, een thema voorgedragen door Women in Europe for a Common Future (WECF), het internationale Gender- en Duurzaamheidsnetwerk.

Een recent onderzoek schat dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC’s) de Europese Unie 157 miljard euro per jaar kost, door hogere zorgkosten en door het verlies van werkkrachten. EDC’s zijn schadelijke chemicaliën die het menselijke hormoonstelsel verstoren. Experts op dit gebied, waaronder een expert van de Harvard School of Public Health, concludeerden vorige maand in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dat voortplantingsproblemen, geboorteafwijkingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, neurologische stoornissen en leerproblemen gedeeltelijk te wijten zijn aan EDC’s. Pesticiden hebben de grootste economische impact (120 miljard euro), gevolgd door chemicaliën in plastic (26 miljard euro) en brandvertragers (9 miljard euro).

Waar moeten bedrijven rekening mee houden?
Tijdens het minisymposium aanstaande woensdag komen vragen aan bod als: hoe stel je vast of een stof hormoonverstorend is? In welke voorwerpen zitten mogelijk hormoonverstorende stoffen en wat is daar aan te doen? Hoe zit het onderwerp in verschillende typen wetgeving (bijvoorbeeld REACH, regels voor gewasbescherming, productregelgeving)? Welke discussies in de EU zijn er en waar moeten bedrijven rekening mee houden voor de toekomst? Enkele vooraanstaande sprekers uit de wetenschap, het beleid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zoals neonatoloog Gavin Ten Tusscher, verbonden aan het Westfriesgasthuis en Professor Julliette Legler van de VU leveren een bijdrage aan het symposium.



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats