Vroegschoolse stress beïnvloedt reactie van de hersenen op beloningen


Studie vindt aanhoudende veranderingen in hersenactiviteit.

Een door Duke University geleid onderzoek heeft vastgesteld hoe de vroege jeugdstress van invloed is op de reactie van de hersenen op beloningen bij volwassenheid. Hun bevindingen suggereren een mogelijke route die door stress in de kindertijd het risico op depressie en andere psychische problemen op volwassen leeftijd kan doen verhogen.

Verschillende studies hebben vroege stress verbonden met latere problemen voor de geestelijke gezondheid bij volwassenen, maar wisten weinig bloot te leggen over de redenen van dit verband. De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience' gebruikt functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) voor het onderzoek naar het verband tussen jeugdstress en met beloning gerelateerde hersenactiviteit bij volwassenenheid.

De deelnemers aan de studie werden nauwlettend gevolgd vanaf de kleuterschool en werden daarna gescand met behulp van brain imaging toen ze volwassen waren. Zij maakten allen deel uit van het 'Fast Track Project' dat in 1991 startte met het volgen van de ontwikkeling van kinderen in hun levensloop.

Voor deze nieuwe studie focusten de onderzoekers op het niveau van stress waaraan 72 proefpersonen werden blootgesteld vroeg in hun ontwikkeling. Op de leeftijd van 26 werd de studie afgerond met een experimenteel spel om te bepalen hoe hun hersenen beloningen en positieve feedback verwerkten. De onderzoekers maten met fMRI de op beloning gerelateerde activiteiten in het ventrale striatum gebied van de hersenen.

"Wij vonden dat een grotere mate van cumulatieve stress tijdens de kindertijd en adolescentie de voorloper was van een lagere beloning gerelateerd ventrale striatum activiteit bij volwassenheid," zei studie hoofdauteur Jamie Hanson, postdoctoraal onderzoeker aan het ‘Duke's Center for Child and Family Policy en het Duke Department of Psychology and Neuroscience’.

Hanson en collega's vonden dat vroege stress, in het bijzonder tussen de kleuterschoolperiode en de derde graad, het sterkst was geassocieerd met koele reacties op beloningen bij volwassenheid. Eerdere studies hebben dit soort hersenactiviteit geïdentificeerd als een teken van verhoogd risico op depressie en angst.

“Bij de deelnemers met de grootste niveaus van vroege stress zagen we de laagste niveaus van activiteit als reactie op beloning in het ventrale striatum," zei Hanson.

"We denken dat het op beloning gerelateerd ventrale striatum een belangrijke marker is van de geestelijke gezondheid," lichtte Hanson toe. “Vorige studies hebben zich gericht op de verwerking van de dreiging en negatieve emoties na vroegtijdige stress. Het genereren van positieve emoties kan potentieel de effecten van stress bufferen.”

De onderzoekers zeggen dat vroege stress het verhoogd risico op psychische problemen kan beïnvloeden op latere leeftijd. Zij voegen daaraan toe dat de verder onderzoek op dit gebied kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe interventies die negatieve psychische gevolgen na kinderstress kunnen voorkomen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats