Hersen markering geeft depressie aan, angstaanvallen jaren later


Een hersenscan kan een psychische aandoening, veroorzaakt door stress, helpen voorkomen

DURHAM, NC - Een auto-ongeluk, het verlies van een dierbare en financiële problemen zijn slechts een paar van de vele stressoren kunnen we tegenkomen in ons leven. Sommigen stappen er overheen, terwijl anderen verder gaan met angst of depressie te ontwikkelen. Hoe goed gaan we om met de onvermijdelijke dieptepunten van het leven?

De aanwijzing voor dit antwoord, wordt volgens een nieuwe Duke University studie, gevonden in de amandelvormige structuur diep in onze hersenen: de amygdala. Door de activiteit van dit gebied te meten, die cruciaal is voor het opsporen en het reageren op gevaar, zeggen onderzoekers dat ze kunnen vertellen wie depressief of angstig zullen worden in reactie op stressvolle gebeurtenissen in het leven, gaande de komende vier jaar.

Gepubliceerd op 4 februari 2015, in de Neuron, kunnen de resultaten uiteindelijk leiden tot nieuwe strategieën om depressie en angst te behandelen en in de eerste plaats vooral te voorkomen.

"Meestal krijgen mensen alleen een verwijzing tot behandeling bij depressie en angst als het zo chronische en moeilijk om mee te leven is geworden dat het hen dwingt om naar een kliniek te gaan," wordt in de studie gezegd van de eerste auteur Johnna Swartz, een Duke postdoctoraal onderzoeker in het lab van de senior auteur Ahmad Hariri. "Met een brein marker, zouden we potentieel mensen kunnen begeleiden en de behandeling eerder op te starten, voordat de aandoeningen het leven zo veranderen en verstoren dat de persoon niet zo verder kan."

Kleine studies van mensen met een risico voor post-traumatische stress-stoornis (PTSS), zoals soldaten die ingezet zijn om in gebieden te strijden, hebben gezinspeeld op het verband tussen individuele verschillen in hersenactiviteit en de mogelijkheid om stressoren te behandelen.

Die studies waren ook gericht op de amygdala – vanwege de vaste link naar psychiatrische stoornissen zoals PTSS, angst en depressie - van opgenomen deelnemers die zeer traumatische gebeurtenissen had doorstaan zoals oorlogsactieviteiten. Daarentegen nemen de ervaringen van de meeste mensen uit de algemene bevolking minder ernstige vormen aan van stress, van bijv. werkloosheid, echtscheiding of een sterfgeval in de familie.

In de nieuwe studie, scande Hariri's team de hersenen van gezonde studenten als ze boos keken of angstig, wat een teken van gevaar in onze omgeving signaleerde. Deze dreigende foto’s triggeren normaal gesproken de amygdala en de wetenschappers maten de intensiteit van deze activering met behulp van functionele magnetische resonantie imaging, een niet-invasieve, indirecte meting van hersenactiviteit.

Elke drie maanden na de scan, vulden deelnemers een online enquête in die stressvolle gebeurtenissen in het leven documenteerden en de impact ervan, alsmede een vragenlijst waarin symptomen van depressie en angst werden beoordeeld.

Vanaf de eerste 753 deelnemers die werden gescand, voltooiden bijna 200 de online enquêtes in een gemiddelde van twee jaar, en nog vier jaar lang na de scan. Bij deze individuen, hoe meer reactie de amygdala gaf bij de start van de studie, hoe ernstiger de symptomen van angst of depressie als reactie op stressvolle gebeurtenissen die zij ondervonden na het scannen waren.

Belangrijker nog, als de deelnemers een overijverige amygdala hadden, maar niet de afgelopen spanning hadden meegemaakt vertoonden zij niet deze verhogingen in symptomen.

"Het weten dat een enkele maatregel van de hersenen ons iets belangrijks kan vertellen over iemands psychologische kwetsbaarheid en maximaal vier jaar later op komt zetten is echt opmerkelijk en bijna een sprookje," zei Hariri, een professor in de psychologie en de neurowetenschappen en een lid van de Duke Instituut for Brain Sciences.

De mogelijkheid voor de hersen marker om symptomen te voorspellen was verrassend, zei Hariri, gezien het feit dat de bevolking gezond was en voor het grootste deel, met normale en relatief milde stressoren voor jonge volwassenen omgingen, zoals een ruzie met een ouder, of problemen op het werk of school.

Het nieuwe onderzoek is onderdeel van de hertog Neurogenetics Study, een verzameling van gegevens over genen, hersenactiviteit, omgevingsfactoren en symptomen die verband houden met psychiatrische stoornissen op lange termijn. Het uiteindelijke doel is om te begrijpen waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van depressie, angst en andere psychische problemen.

Hariri en zijn team blijven hun studie deelnemers volgen. "We willen weten tot in hoeverre in de toekomst iets over de hersenen van een individu ons helpt hun risico's te leren begrijpen," zei hij.

De groep onderzoekt ook andere maatregelen, zoals genen van een persoon, om de verschillen in amygdala-activiteit te voorspellen, en daarna het relatieve risico op angst en depressie.

Het isoleren van DNA uit een speeksel monster van iemand met de verschillen in de lettercodes is eenvoudiger en goedkoper te onderzoeken dan voordat men tot een hersenscan overgaat. Zo kan een genetische screening ons vertellen over de reactie van iemands amygdala en is waarschijnlijk beter beschikbaar en nuttig voor artsen ter preventie van geestesziekten bij hun patiënten, zei Hariri.

Persbericht: http://www.duke.edu

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats