Optimistische mensen hebben een gezonder hart


Optimisten hebben twee keer zoveel kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid.

Uit een nieuwe studie die de relatie tussen optimisme en de gezondheid van het hart bij meer dan 5.100 volwassenen onderzocht blijkt dat mensen die het leven positief bekijken een significant betere cardiovasculaire gezondheid.

“Optimistische personen hebben twee keer meer kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid in vergelijking met hun meer pessimistische tegenhangers," aldus hoofdauteur Rosalba Hernandez, professor van het sociale werk aan de Universiteit van Illinois. "Deze associatie blijft belangrijk zelfs na correctie voor socio-demografische kenmerken en een arme geestelijke gezondheid."

De cardiovasculaire gezondheid van de deelnemers werd beoordeeld aan de hand van zeven meetpunten: bloeddruk, body mass index, de nuchtere bloedglucose en serum cholesterolgehalte, voeding, lichamelijke activiteit en het gebruik van tabak - dezelfde maatstaven gebruikt door de American Heart Association om de gezondheid van het hart te definiëren en het doelwit door de AHA in zijn Life's Simple 7 voorlichtingscampagne.

Volgens gezonde hart criteria van het AHA wezen de onderzoekers 0, 1 of 2 punten toe - die lage, intermediaire en ideale scores vertegenwoordigen - aan de deelnemers op elk van de zeven gezondheidsmeetpunten, die vervolgens werden opgeteld om tot een totale cardiovasculaire gezondheidsscore te komen. De totale gezondheidsscores van de deelnemers varieerden van 0 tot 14, met hoe hogere totaalscore hoe betere gezondheid.

De deelnemers met een leeftijd tussen 45 en 84, vulden ook enquêtes in die hun geestelijke gezondheid, het niveau van optimisme en lichamelijke gezondheid evalueerde op basis van zelf-gerapporteerde bestaande medische diagnoses van artritis, lever- en nierziekten.

De totale gezondheidsscores van de individuën verhoogden met hogere niveaus van optimisme. Mensen die het meest optimistisch waren hadden 50 tot 76 procent meer kans op een totale gezondheidsscore in de tussen- of ideale groep respectievelijk.

De associatie tussen optimisme en cardiovasculaire gezondheid was nog sterker wanneer de sociaal-demografische kenmerken, zoals leeftijd, ras en etniciteit, inkomen en opleiding in de status werden ingecalculeerd. Mensen die het meest optimistisch waren hadden twee keer zoveel kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid, en 55 procent meer kans op een totale gezondheidsscore in de tussenliggende groep, vonden de onderzoekers.

Volgens een studie verschenen in het januari/februari 2015 nummer van Health Behavior en Policy Review, hadden optimisten een significant betere bloedsuikerspiegel en een beter totaal cholesterolgehalte dan hun tegenhangers. Ze waren ook fysiek actiever, hadden een gezondere body mass index en waren minder geneigd om te roken,

De resultaten kunnen klinisch relevant zijn, aangezien uit een studie van 2013 bleek dat één punt stijging in iemands totale gezondheidsscore op de LS7 geassocieerd is met een 8 procent vermindering risico op een beroerte, zei Hernandez.

Bron: http://www.illinois.edu

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats