Gezond eten verschilt van persoon tot persoon


CELL PRESS

Heb je je ooit afgevraagd waarom dat dieet maar niet werkte? Uit een Israëlisch onderzoek, waarbij het bloedsuikerniveau van 800 mensen een week lang werd bijgehouden, bleek dat de manier waarop voeding in de stofwisseling wordt verwerkt van persoon tot persoon verschilt, zelfs als we allemaal hetzelfde zouden eten. De bevindingen, die op 19 november in Cell werden gepubliceerd, tonen de kracht aan van gepersonaliseerde voeding, als het gaat om welke soorten voeding iemand kan helpen of juist belemmeren in het bereiken van gezondheidsdoelstellingen.

Er is een nauw verband tussen bloedsuiker en gezondheidsproblemen zoals diabetes en obesitas en het is makkelijk te meten door gebruikmaking van een continue glucosemonitor. Een standaard die tientallen jaren geleden werd ontwikkeld, genaamd de Glycemische Index (GI) wordt gebruikt om voeding te rangschikken naar gelang het effect dat het heeft op het bloedsuikerniveau. Het is een factor die door artsen en voedingsdeskundigen wordt gebruikt om gezonde diëten te ontwikkelen. Dit systeem was echter gebaseerd op onderzoek dat het gemiddelde nam van de reacties van kleine groepen mensen op bepaalde voedingsmiddelen.

Uit het nieuwe onderzoek, geleid door Eran Segal en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science in Israël, blijkt dat de GI van een bepaald voedingsmiddel geen vaste waarde is, maar afhangt van het individu. Van alle deelnemers werden gegevens verzameld via gezondheidsvragenlijsten, lichaamsmetingen, bloedtesten, glucosemonitoring, ontlastingsonderzoek en een mobiele-telefoonapp om te rapporteren over leefstijl en voedselinname (er werden in totaal 46.898 maaltijden gemeten). Bovendien ontvingen de vrijwilligers een paar gestandaardiseerde/identieke ontbijtmaaltijden.

Zoals verwacht, bleek er een verband te bestaan tussen leeftijd en BMI (body mass index) en het bloedsuikergehalte na een maaltijd. De data onthulden echter tevens dat verschillende mensen enorm verschillend reageerde op hetzelfde eten, zelfs als hun eigen individuele reacties niet veranderden van dag tot dag.

“Bijna alle voedingsrichtlijnen die je maar kunt bedenken zijn gebaseerd op één van deze beoordelingssystemen (zoals GI); maar wat niet genoeg is benadrukt, of misschien niet serieus genomen is, is dat er diepgaande verschillende tussen individuen zijn - in sommige gevallen hebben mensen tegenovergestelde reacties en dit is echt een groot gat in de literatuur”, aldus Segal.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats