Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

Pittige ingrediënten voor discussies over "het Geweten van het eten"


Jaarcongres De Maatschappij over het "Geweten van het Eten" heeft een diversiteit aan sprekers op het menu staan

"Het Geweten van het Eten" maakt veel los bij de sprekers en leiders van de parallelsessies die tijdens het jaarcongres van De Maatschappij op 1 oktober een podium krijgen. "We verwachten vuurwerk", laat Wija Koers namens de organisatie weten. ,,We belichten het thema van alle kanten en dat levert als het goed is nieuwe inzichten op over de wijze waarop de productie van voldoende voedsel in de toekomst kan plaatsvinden. Dat is ons doel met het congres", aldus Wija.

Op 1 oktober organiseert De Maatschappij haar jaarlijkse congres rond het thema "Geweten van het Eten". Er staan verschillende prominenten op het podium die hun licht laten schijnen over dit onderwerp. Albert Jan Maat zal vanuit de primaire sector het woord doen en vooral stil staan bij de plaats van de boer in de voedselketen en het belang van produceren met oog voor mens, dier en milieu.

,,De keten moet korter worden en de positie van de boeren sterker", zegt Maat. ,,We blijven investeren in duurzame en diervriendelijke productie. Zo blijven we onderscheidend en behouden we onze tweede plek ter wereld als exporteur."

Vervolgens komen Roelof Joosten, directeur van Friesland Campina en Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN AMRO aan het woord. ,,Bezoekers hebben hierna een globaal beeld van de problematiek", zegt Wija. ,,Tijdens de parallelsessies wordt nader ingegaan op de dilemma's en worden verschillende invalshoeken gekozen. Aan het eind van de middag komt alles in een forumdiscussie bij elkaar en gaan bezoekers met nieuwe inzichten naar huis nadat zij genoten hebben van een voorproefje van de toneelvoorstelling Het Pauperparadijs. Het wordt een mooi congres", aldus Wija.

Een van de leiders van een parallelsessie is Willem Foorthuis, Lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen bij de Hanzehogeschool/Terra en directeur van Gebiedscoöperatie Westerkwartier. ,,Ik sta tijdens mijn parallelsessie voornamelijk stil bij het feit dat wij in Nederland heel veel voedsel produceren, maar dat de verwaarding en verwerking in de meeste gevallen duizenden kilometers verderop gebeurt. Dat is zonde!", aldus Foorthuis.

,,Boeren hebben geen slagers, geen slachterijen, geen bakkerijen meer waar ze hun producten rechtstreeks aan kunnen leveren. Voedsel reist de aardbol over om vervolgens verwerkt weer terug te komen in het land van oorsprong. Kunnen we dat niet in eigen hand houden? Wat moeten we doen om dat te realiseren? Dat is het onderwerp in mijn sessie."

Voorafgaand aan het congres vindt een Agro Event plaats. Dit wordt verzorgd door boeren uit Noord Nederland en belooft een spectaculaire happening te worden. Sietske Hilhorst, boerin en voorzitter van LTO Noord afdeling Noordenveld, heeft samen met Geke Enting van het Drenths Agrarisch Jongeren Kontakt de coördinatie op zich genomen.

,,Sectoren als akkerbouw, pluimvee, varkenshouderij en melkveehouderij laten allerlei innovaties en duurzaamheidsprojecten zien", vertelt zij enthousiast. ,,Zo vertelt een pluimveehouder over nieuwe vormen van vervoer en is er een boer die de hypermoderne X-track mee neemt. Wat dat is? Dat ontdek je als je naar het congres komt", zegt ze lachend.

Niet alleen het krijgen van nieuwe inzichten en kennis opdoen over innovaties in de landbouw is een doel van het congres. Wija heeft nog een grote wens.

,,Wij willen tijdens dit congres een eerste aanzet geven tot de oprichting van een geweldig mooi FoodXperience Center in Drenthe", laat Wija weten. ,,Wat dit precies inhoudt, wordt aan het eind van het congres duidelijk. We laten iedereen graag nog even in spanning", besluit Wija.

Het Jaarcongres vindt op 1 oktober plaats van 12.00 tot 18.00 uur in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Kaarten zijn via http://www.de-maatschappij.nl/jaarcongres te koop.


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats