Hoorzitting over gentech trosanjers


Betreft: hoorzitting bij het ministerie van IenM te Den Haag op 17 november 2015 om 14.00 uur, vanwege geplande EU markttoelating van gentech trosanjers door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu . Wilt u deze hoorzitting bijwonen, laat het ministerie of ons, dan weten.

Adres: Koningskade 4 (oorspr. gebouw van Rijkswaterstaat) te Den Haag Kamer B01.40. Vanaf het CS bus 18, 22, 69 of 79. Telefoon: (070) 456 00 00
Het ministerie van IenM besteedt tijdens hoorzittingen meer aandacht aan de belanghebbendheid van de bezwaarmakers, dan aan de kwestie zelf. In dit geval een stichting en een Inc. uit Australië. Sinds de Actio Popularis is afgeschaft, is het alleen nog maar voor belanghebbenden mogelijke bezwaar te maken.

Grote vraag is telkens: wie is belanghebbend en wie niet? Een stichting die kort geleden nog belanghebbend was, kan dat ineens niet meer zijn. Het begrip belanghebbende wordt nergens in de wet duidelijk omschreven, willekeur ligt op de loer.

Als ze toch tot de EU markt worden toegelaten, is dat volgens ons illegaal!*
Bezwaar van De Gentechvrije Burgers samen met MADGE Australië Inc., 2 stichtingen en Wieteke van Dort

De Gentechvrije Burgers maken bezwaar tegen twee Beschikkingen op de vergunning- aanvragen van Florigene Ltd. samen met MADGE Australia Inc. en Fran Murrell, President van MADGE ( info@madge.org.au ), Australia, een machtige vereniging die in heel Australië waarschuwt tegen gentech voedsel en andere toepassingen, en gezond voedsel propageert, Stichting Ekopark, Lelystad en Stichting Natuurwetmoeders, Almere, Mevr. Wieteke Moody - van Dort en alle andere Gentechvrije Burgers, die hetzelfde doel voorstaan.

De genetisch gemodificeerde organismen die als product in de handel worden gebracht ten behoeve van import zijn snijbloemen van twee trosanjers ( Dianthus caryophyllus L.) met een gewijzigde bloemkleur.

Namen van de gentech bloemen: FLORIGENE ® Moonberry tm en FLORIGENE ® Moonvelvet tm. Geen enkel doel en tijdens productieproces gebruik van middel tegen ziekenhuisbacterie

De Gentechvrije Burgers en anderen vinden dat deze markttoelatingen van deze gentech trosanjers met veranderde bloemkleur en een niet van te voren geplande veranderde vorm niet mogen plaatsvinden. Zij hebben geen enkel voordeel voor het milieu of zijn anderszins nuttig. Er zijn genoeg trosanjers met talrijke variaties op de bloemkleur op de markt. Bovendien wordt er tijdens het productieproces gebruik gemaakt van een antibioticum dat het belangrijkste middel tegen de ziekenhuisbacterie pseudomonas aeruginosa is.
*Illegaal? De reden: Geen veldproeven gedaan in EU!

De RICHTLIJN 2001/18/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu en tot intrekking van Richtlijn 90/220/EEG van de Raad zegt: (25) GGO's, als product of in producten, die bestemd zijn voor doelbewuste introductie, mogen niet in de handel worden gebracht zonder dat ze tevoren afdoende in het veld zijn getest in het onderzoek- en ontwikkelingsstadium in de ecosystemen die door het gebruik ervan kunnen worden beïnvloed.

http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:303dd4fa-07a8-4d20-86a8-0baaf0518d22.0009.02/DOC_1&format=PDF

Deze twee gentech trosanjers soorten C/NL/09/01 en GGO C/NL/09/02 zijn niet in de EU op het veld getest. (veldproeven categorie 1, 2 en 3). Er hebben dus in de EU geen veldproeven plaats gevonden. Alleen in andere ecosystemen buiten de EU. Daarom mogen zij niet tot de Europese markt worden toegelaten. Respectievelijk 8 en 9 landen hadden vragen, Oostenrijk en Duitsland vooral over de niet gedane proefvelden. Eurocommissaris Juncker liet de bloemen tenslotte toe. Maar de feitelijke toestemming loopt via Nederland.

Als ze toch tot de EU markt worden toegelaten, is dat volgens ons illegaal!

Veldproeven in Nederland met andere gentech anjers met veranderde bloemkleur in 1995 (een ander soort, geen trosanjers!) gelden niet. Bewijs blz. 150: http://gmoinfo.jrc.ec.europa.eu/overview/doc/snifs.pdf

Algemene info info@gentechvrij.nl
Info over de gentech trosanjers: http://www.gentechvrij.nl/a15.html

Over MADGE Australia Inc. http://www.madge.org.au/
Stichting Ekopark: www.gentechvrij.nl/stichtingekopark.html
Stichting Natuurwetmoeders: www.natuurwetmoeders.nl

Interview met Fran Murrell Fran Murrell is the founder of Mothers Are Demystifying Genetic Engineering, a group that aims to raise awareness about safety concerns relating to genetically modified food. (ABC News: Tim Leslie) http://www.abc.net.au/news/2014-11-14/g20-activists-messages-leaders/5890704


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats