Paradontitis geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen


Roken beïnvloedt aanzienlijk het verband.

American Association for Cancer Research.

Bottom Line: Postmenopauzale vrouwen met parodontitis hebben meer kans op borstkanker. Roken verhoogt het risico aanzienlijk.

Tijdschrift waarin de studie werd gepubliceerd: ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’ van de ‘American Association for Cancer Research’.

Auteur: Jo L. Freudenheim, PhD, onderscheiden hoogleraar bij de afdeling 'Epidemiology and Environmental Health' aan de 'University at Buffalo’s School of Public Health and Health Professions’.

Achtergrond: Parodontitis is een veel voorkomende aandoening die geassocieerd wordt met hartziekten, beroerte en diabetes. Eerder onderzoek heeft verband gevonden tussen parodontitis en orale-, slokdarm,- hoofd - en nek-, pancreas- en longkanker zodat de onderzoekers ook wilden weten of er ook een relatie was met borstkanker.

Freudenheim en collega's controleerden 73.737 postmenopauzale vrouwen die deelnamen aan de ‘Women's Health Initiative Observational Study’; geen van allen had eerder borstkanker. Parodontitis werd ontdekt bij 26,1 procent van de vrouwen. Omdat eerdere studies hebben aangetoond dat de effecten van parodontitis variëren naargelang iemand al of niet rookt onderzochten de wetenschappers ook dit aspect.

Resultaten: Na een gemiddelde follow-up periode van 6,7 jaar, werden 2124 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. De onderzoekers vonden dat bij vrouwen met paradontitis het risico van borstkanker 14 procent hoger lag.

Bij vrouwen die waren gestopt met roken in de afgelopen 20 jaar en paradontitis hadden, hadden 36 procent een hoger risico op borstkanker. Vrouwen die rookten ten tijde van deze studie hadden 32 procent hoger risico als ze ook parodontitis hadden maar het verband was statistisch niet significant. Degenen die nooit gerookt hadden of meer dan 20 jaar geleden gestopt waren met roken hadden 6 procent en 8 procent verhoogd risico respectievelijk als ze parodontitis hadden.

Commentaar van de auteur: "We weten dat de bacteriën in de mond van huidige en voormalige rokers die stoppen verschillen van die van niet-rokers”. Een mogelijke verklaring voor het verband tussen parodontitis en borstkanker is dat die bacteriën in het lichaam circuleren en uiteindelijk belanden in het borstweefsel. Echter zijn verdere studies nodig om een oorzakelijk verband vast te stellen, zei Freudenheim.

Studiebeperkingen: Vrouwen rapporteerden zelf hun parodontale status nadat zij navraag hadden gedaan bij hun tandarts. Ook concentreerde de studie zich op vrouwen die al ingeschreven waren in een lange termijn nationale gezondheidszorg studie, waardoor ze meer kans hadden op regelmatige medische en tandheelkundige zorg en waarschijnlijk gezondheidsbewuster waren dan de doorsnee bevolking.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats