Een potentiële behandeling voor gevoelige tanden met langdurig effect


Een warme kop thee of cacao kan bij mensen met gevoelige tanden een pijnscheut veroorzaken. Wetenschappers zijn nu een nieuw biomateriaal aan het ontwikkelen dat mogelijk versleten glazuur kan herstellen en het het gevoel van gevoelige tanden voor een langere periode kan verminderen. Zij beschrijven het materiaal, dat zij getest hebben op honden, in het tijdschrift ACS Nano.

Chun-Pin Lin en collega's merken op dat de gevoeligheid van tanden één van de meest voorkomende klachten is bij tandheelkundige patiënten. Niet alleen veroorzaken ze een scherpe pijn, maar de toestand kan ook leiden tot meer ernstige gebitsproblemen. De aandoening treedt op wanneer tandglazuur degradeert, waardoor kleine, poreuze plekken ontstaan die de onderliggende zenuwen kwetsbaar maken voor warm en koud. Huidige behandelingen, waaronder speciale tandpasta, werken door het blokkeren van de openingen op deze plekken. Maar de bescherming is oppervlakkig en weerstaat niet aan de slijtage door het dagelijks poetsen en kauwen. Lin's team wilde een meer duurzame manier vinden om dit probleem aan te pakken.

De onderzoekers maakten een nieuwe plak op basis van de elementen die in de tanden te vinden zijn, namelijk calcium en fosfor. Zij pasten het mengsel toe op tanden bij honden en vond dat het de zwakke plekken dieper indrong dan alle andere behandelingen. Deze diepte kan de sleutel zijn, concluderen de onderzoekers, voor het repareren van beschadigd glazuur en het verstrekken van langdurigere verlichting bij gevoelige tanden.

http://www.acs.org

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats