Pauze voor de lunch verhoogt fruit- en groenteconsumptie en vermindert verspilling


Price, Joseph and David Just (2014). Lunch, Recess and Nutrition: Responding to Time Incentives in the Cafeteria. Preventive Medicine. doi:10.1016/j.ypmed.2014.11.016

Scholieren die meedoen aan het nationale school lunchprogramma moeten een bijgerecht van fruit en groente kiezen. De bedoeling van deze regel is om studenten aan te sporen meer fruit en groente te eten. Het betekent helaas niet dat de appel en sperziebonen die op het dienblad terecht zijn gekomen ook daadwerkelijk opgegeten zullen worden. Veel scholen meldden dat fruit en groente vooral in de vuilnisbak beland in plaats van de scholierenmaag. Deze nieuwe studie, gepubliceerd in Preventive Medicine laat zien dat een simpele, kosteloze verandering, een pauze vóór lunchtijd, de consumptie van fruit en groente met 54% kan verhogen. "De pauze is vaak ná lunchtijd, dus kinderen haasten zich met eten, zodat ze kunnen gaan spelen - resulterend in weggegooid fruit en groente," legt co-auteur David Just uit, PhD van Cornell University. “We ontdekten echter dat als de pauze vóór lunchtijd gehouden wordt, de scholieren met gezonde eetlust en minder haast aan de lunch beginnen en eerder geneigd zijn hun fruit en groente op te eten."

Hoofdauteur Joseph Price, PhD, Brigham Young University en Dr. Just hielden hun onderzoek in een scholendistrict in Orem, Utah. Zeven districtsscholen (klas1-6) deden mee aan de studie, waarvan drie de pauze verschoven naar voor de lunch, en vier die de pauze na de lunch onveranderd lieten. Vier dagen in het voorjaar en negen dagen in het najaar van 2011 registreerden de onderzoekers het fruit- en groenteafval door naast de vuilnisbakken te staan terwijl het aantal porties fruit en groente genoteerd werd dat door iedere scholier werd opgegeten of weggegooid. Ze noteerden ook of de scholier wel of niet op z'n minst 1 portie fruit of groente had gegeten.

Na de analyse van in totaal 22.939 observaties concludeerden de onderzoekers dat de scholen die de pauze verschoven hadden naar vóór de lunch, de kinderen 54% meer fruit en groente aten. Er was ook een verhoging van 45% bij kinderen die op z'n minst 1 portie fruit en groente aten. Tegelijkertijd was er zelfs een verlaging in de periodieke consumptie van fruit en groente in de scholen die niet veranderd waren.

Door het niet eten van een volledige, uitgebalanceerde lunch kunnen kinderen een hongergevoel overhouden voor de rest van de schooldag, met als resultaat verlaagde leerprestaties en excessief snacken als ze thuis komen uit school. De onderzoekers stellen dat "een verhoogde consumptie van fruit en groente zorgt voor positieve gezondheidseffecten op de lange termijn. Daarbij is het verminderen van fruit- en groenteverspilling belangrijk voor scholen en districten die te maken hebben met hoge kosten door het aanbieden van gezondere voedselkeuzes." Omdat het verschuiven van de pauze een kosteloze manier is om de kinderen gezonder en het maaltijdprogramma van scholen succesvol te maken, raden Price en Just aan dat elke school deze switch maakt.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats