Koolzuurhoudende dranken in verband gebracht met een hartstilstand van cardiale oorsprong buiten het ziekenhuis


European Society of Cardiology

Koolzuurhoudende dranken worden geassocieerd met hartstilstand van cardiale oorsprong buiten het ziekenhuis, volgens de resultaten van het All-Japan Utstein Registry gepresenteerd voor de eerste keer vandaag op ESC Congress.1 Het onderzoek van bijna 800.000 patiënten stelt dat het beperken van koolzuurhoudende drankengebruik gunstig kan zijn voor de gezondheid.

"Sommige epidemiologische studies hebben een positief verband tussen de consumptie van frisdrank en de gevallen van cardiovasculaire ziekte (CVD) en beroerte aangetoond, terwijl andere rapporten hebben laten zien dat de inname van groene thee en koffie het risico en sterfte CVD verminderde," zegt hoofdonderzoeker professor Keijiro Saku, decaan en hoogleraar cardiologie aan de Universiteit van Fukuoka in Japan. "Bij koolzuurhoudende dranken of frisdrank, is herhaaldelijk aangetoond dat het risico op metabool syndroom en CVD, zoals subklinische veranderingen in het hart en beroerte. Tot nu was het verband tussen de inname van veel koolzuurhoudende dranken en fatale CVD of hartstilstand buiten het ziekenhuis (OHCA) van cardiale oorsprong, onduidelijk. "

De studie vergeleek de leeftijd gecorrigeerde voorvallen van OHCAs met de consumptie van verschillende dranken per persoon tussen 2005 en 2011 in de 47 prefecturen van Japan. Het omvatte 797.422 patiënten die OHCAs hadden van cardiale en niet-cardiale oorsprong van het All-Japan Utstein Registry of the Fire and Disaster Management Agency. Gegevens over de consumptie van de verschillende dranken per persoon werd verkregen van het ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn van Japan, met behulp van de uitgaven voor dranken bij volmacht maatregel.

Het onderzoek richtte zich op de 785.591 OHCA gevallen die reanimatie ontvingen, waarvan 435.064 (55,4%) van cardiale oorsprong waren en 350.527 (44,6%) van niet-cardiale oorsprong. Die van niet-cardiale oorsprong bevatten cerebrovasculaire aandoeningen, ademhalingsaandoeningen, kwaadaardige tumor, en exogene ziekten (4,8%, 6,1%, 3,5% en 18,9%, respectievelijk).

De onderzoekers bevonden dat uitgaven voor koolzuurhoudende dranken significant geassocieerd waren met cardiaal OHCAs (r = 0,30, p = 0,04) (Figuur 1), maar niet cardiale oorsprong (r = -0,03, p = 0,8).

Uitgaven voor andere dranken, met inbegrip van groene thee, zwarte thee, koffie, cacao, fruit of groentesap, gefermenteerde melk drank, melk en mineraalwater waren niet significant geassocieerd met OHCAs van cardiale oorsprong.

"Koolzuurhoudende drank consumptie werd significant en positief in verband gebracht met OHCAs van cardiale oorsprong in Japan, wat aangeeft dat de drank gewoonten een impact hebben op dodelijke hart- en vaatziekten kunnen hebben," zei Professor Saku. "Het zuur in koolzuurhoudende dranken kunnen een belangrijke rol spelen associatie. '

Professor Saku concludeerde: "Onze gegevens mbt koolzuurhoudende drank consumptie is gebaseerd op de uitgaven en de associatie met OHCA is niet causaal. Maar de bevindingen wijzen erop dat het beperken van de consumptie van koolzuurhoudende dranken gunstig voor de gezondheid zou kunnen zijn.".

Vertaling Shanti Onneweer


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats