Het verminderen van het gebruik van gesuikerde dranken bij kinderen gekoppeld aan gunstiger HDL-C waarden


Potentiële voordelen voor de gezondheid vastgesteld bij kinderen over een periode van 12 maanden.

In de eerste studie om bloed lipide niveaus in functie van de consumptie van gesuikerde dranken in een raciaal en etnisch diverse steekproef onder schoolkinderen in Boston, vonden de onderzoekers dat er een omgekeerd verband was tussen de veranderingen in de hoeveelheid gesuikerder dranken en de stijging van HDL-cholesterol ( HDL-C is de "goede cholesterol"). De resultaten van de studie toonden ook aan dat een hogere consumptie van deze dranken was geassocieerd met een hogere triglyceride concentratie.

Concreter vonden de onderzoekers dat het verminderen van de consumptie van deze dranken met ten minste een portie per week werd geassocieerd met een grotere toename van HDL-C over een periode van 12 maanden. De bevindingen versterken het belang van het minimaliseren van de consumptie van dergelijke dranken bij kinderen en adolescenten. De studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition van 2 september, merkt op dat er extra longitudinaal onderzoek nodig is bij grote, multi-etnische groepen van kinderen om de gevolgen voor de gezondheid beter te kunnen inschatten.

"Een clustering van risicofactoren zoals hoge triglyceriden, lage HDL-C, insulineresistentie en obesitas, begonnen in de kindertijd, geeft een hoger risico voor toekomstige cardiovasculaire aandoeningen. In deze studie hebben we getracht de relatie tussen lipide niveaus en gesuikerde dranken te bepalen bij schoolkinderen bij dewelke de gezondheidsverschijnselen gelijkwaardig waren, en waar de toekomstige interventies kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de voeding en het risico op ziekte ", zegt Maria Van Rompay, PhD, hoofdauteur van de studie, onderzoeker en instructeur bij de Friedman School of Science and Nutrition aan de Tufts University.

Hoewel eerder onderzoek het verband heeft aangetoond tussen de suikerrijke dranken en een groter cardiometabolisch risico bij volwassenen, is er schaars longitudinale bewijs bij kinderen. Om het fenomeen bij kinderen te analyseren onderzochten de wetenschappers de eigenschappen in verband met de consumptie van gesuikerde dranken in een multi-etnische steekproef van kinderen en jongeren, maar ook de invloed ervan met betrekking tot de belangrijkste risicofactoren - plasma HDL-C en triglyceriden - over een periode van 12 maanden.

Het effect van deze dranken op obesitas en andere risicofactoren bij kinderen, waaronder dyslipidemie (bijvoorbeeld een hoog triglyceriden en laag HDL-C niveau in het bloed) was het onderwerp van voorgaande waarnemingen en beschrijvende studies. Gesuikerde dranken zijn de belangrijkste bron van toegevoegde suikers in het eetpatroon van kinderen in de VS, goed voor maar liefst 10% van de totale energie-inname (118 kcal voor 6 tot 11-jarigen, 225 kcal voor 12 tot 19-jarigen) volgens een studie uit 2010.

In de nieuwe studie namen kinderen tussen 8 en 15 jaar deel aan een gerandomiseerde, dubbelblinde vitamine D-suppletie studie, de Daily D Health Study, geleid door senior auteur Jennifer Sacheck, PhD, professor aan de Friedman School of Nutrition Science en and Policy aan de Tufts University. Gegevens over de consumptie van gesuikerde dranken werden verzameld langs een systeem van zelfrapportage van de Block Food Frequency Questionnaire for Children en bloedlipiden concentraties werden genomen bij 613 kinderen en adolescenten. Longitudinale gegevens werden verzameld over 12 maanden bij 380 van deze jongeren. Achtenzestig procent van de kinderen kwamen uit lage sociaal-economische status (SES) huishoudens; bijna de helft hadden overgewicht of obesitas; 59% kwamen uit niet blanke /Kaukasische ras/etnische groepen.

Volgende bevindingen werden genoteerd:

Ongeveer 85% van de kinderen/jongeren meldden de consumptie van gesuikerde drank tijdens de afgelopen week. 18% hadden 7 of meer porties per week genomen of ongeveer één portie of meer per dag.
Hogere consumptie werd geassocieerd met oudere leeftijd, late puberteit/post-puberteit status en lagere SES. De consumptie verschilde niet volgens raciale of etnische afkomst.

Volgende kenmerken verschilden naargelang ras of etniciteit: puberteit status SES, body mass index (BMI) en sedentaire tijd, samen met de HDL-C en triglyceriden concentraties.

Onder de 613 kinderen/jongeren hadden hogere triglyceriden verband met een hogere consumptie van gesuikerde dranken, na rekening te hebben gehouden met demografische en gedragsfactoren, BMI, de totale calorieën en de kwaliteit van de voeding.

In de periode van 12 maanden was er geen verband tussen de gemiddelde consumptie van gesuikerde drank en veranderingen van lipides; echter was de toename van HDL-C het grootst bij kinderen die hun consumptie verminderden met één of meer 12-oz. porties per week in vergelijking met.

Hogere consumptie werd geassocieerd met een lagere SES, hoger totaal calorie-verbruik, minder fruit/groente en een sedentaire levensstijl.

De onderzoekers constateerden dat het ontbreken van een verband tussen de gemiddelde consumptie van gesuikerde dranken en lipide veranderingen over 12 maanden te wijten kan zijn aan meetfouten, bijvoorbeeld mogelijke misclassificatie van de consumptie of een onderrapportage in het bijzonder door kinderen met overgewicht of obesitas.

Senior auteur Jennifer Sacheck commentarieert: "Belangrijk is niet alleen dat de meeste van deze dranken veel suiker bevatten en verstoken blijven van voedingswaarde, maar de plaats innemen van andere voedingsmiddelen en dranken die een hoge nutritionele kwaliteit hebben, die kritisch zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen en zo de potentiële schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen verergeren. "

Vertaling: Andre Teirlinck



[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats