Dieet frisdrank vermeerdert buikvet bij ouderen


Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of the American Society Geriatrie laat zien dat het gebruik van light frisdrank abdominale obesitas bij volwassenen van 65 jaar en ouder veroorzaakt. Deze bevindingen zijn een bezorgdheid over de veiligheid van chronische light frisdrank consumptie dat buikvet vermeerdert en bijdraagt tot een grotere kans op het metabool syndroom en hart- en vaatziekten.

Metabool syndroom - een combinatie van risicofactoren die kunnen leiden tot hoge bloeddruk, diabetes, hartziekte en beroerte - is één van de gevolgen van obesitas. De World Health Organization (WHO) schat het aantal volwassenen met overgewicht (body mass index [BMI] van 25 of meer) in 2014 op 1,9 miljard. Van deze groep vallen 600 miljoen mensen in het bereik van zwaarlijvigheid (BMI van 30 of meer ) - een cijfer dat meer dan verdubbeld is sinds 1980.

In een poging tot het bestrijden van overgewicht proberen veel volwassenen de suikerinname te verminderen door om te schakelen naar nonnutritive of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sacharine, of sucralose. Uit eerder onderzoek blijkt dat in de afgelopen 30 jaar het gebruik van kunstmatige zoetstoffen en light frisdrank inname is toegenomen, maar de prevalentie van obesitas heeft terzelfdertijd een dramatische toename gezien. Veel van de studies op light frisdrank consumptie en cardiometabolische ziekten hebben zich gericht op middelbare leeftijd en jongere volwassenen.

"Onze studie is bedoeld om de leeftijdslacune te vullen door het onderzoeken van de nadelige gevolgen voor de gezondheid van light frisdrank bij personen van 65 jaar en ouder," zegt hoofdauteur Sharon Fowler, MPH, van de Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio. "De last van het metabool syndroom en hart- en vaatziekten, samen met de kosten van de gezondheidszorg, is groot in de steeds toenemende senioren bevolking."

De San Antonio Longitudinal Study van Aging (SALSA) onderzocht 749 Mexicaanse en Europese Amerikanen die 65 jaar en ouder waren bij de aanvang van de studie (1992-1996). Gegevens over light frisdrank inname, tailleomtrek, lengte en gewicht werden opgeslagen bij het begin van de studie, en bij drie follow-ups in 2000-01, 2001-03 en 2003-04, voor een totaal van 9,4 follow-ups/jaar. Bij de eerste follow-up waren er 474 (79,1%) overlevenden; 413 (73,4%) bij de tweede follow-up en 375 (71,0%) bij de derde.

Bevindingen geven aan dat de toename van de tailleomtrek tussen drinkers van dieet frisdrank, per follow-up interval, bijna het drievoudige was van de niet-gebruikers: 2.11 cm tegen 0,77 cm, respectievelijk. Na correctie voor meerdere potentiële confounders waren de interval tailleomtrek stijgingen 0,77 cm voor niet-gebruikers, 1,76 cm voor incidentele gebruikers, en 3,04 cm voor de dagelijkse gebruikers. Dit vertaalt zich naar buikomvang in een toename van 2 02 cm voor niet-gebruikers, 4,65 centimeter voor incidentele gebruikers, en 8,02 cm voor dagelijkse gebruikers over een totaal van 9,4 jaar SALSA follow-up periode.

"De SALSA studie toont aan dat het verhogen van de consumptie van light frisdrank geassocieerd is met escalerende abdominale obesitas, die cardiometabolic risico bij oudere volwassenen kunnen verhogen," besluit Fowler. De auteurs bevelen aan dat oudere mensen die elke dag light frisdrank drinken, in het bijzonder deze met een hoog cardiometabolic risico, moeten proberen om hun consumptie van kunstmatig gezoete dranken te beteugelen.

http://www.wiley.com/wiley-blackwell

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats