Suikerhoudende dranken gekoppeld aan vroegere menstruatie


Volgens nieuw onderzoek online gepubliceerd in Human Reproduction [1], één van 's werelds toonaangevende reproductieve geneeskundige tijdschriften, hebben meisjes die regelmatig suikerhoudende dranken consumeren de neiging om hun menstruatie vroeger te krijgen dan anderen.

In het eerste onderzoek ooit naar de relatie tussen suikerhoudende dranken en de leeftijd waarop meisjes hun eerste menstruatie krijgen, volgden de onderzoekers 5583 meisjes tussen 9 en14 tussen 1996 en 2001 en vonden dat degenen die meer dan 1,5 portie suikerhoudende drank per dag dronken hun eerste menstruatie 2,7 maanden eerder hadden dan degenen die twee of minder van deze dranken per week consumeerden. Dit effect was onafhankelijk van de 'body mass index (BMI), de grootte, de totale inname van voedsel en andere leefstijlfactoren, zoals fysieke inspanning.

De bevindingen zijn belangrijk niet alleen vanwege het toenemend probleem van obesitas in een aantal ontwikkelde landen, maar ook omdat een vroeger begin is gekoppeld aan een verhoogd risico op borstkanker op latere leeftijd.

Karin Michels (ScD, PhD), Associate Professor aan de Harvard Medical School (Boston, USA), die het onderzoek leidde, zei: "Ons onderzoek draagt bij tot de toenemende bezorgdheid over de wijdverbreide consumptie van met suiker gezoete dranken onder kinderen en adolescenten in de Verenigde Staten en elders. De belangrijkste zorg is overgewicht bij kinderen, maar onze studie suggereert dat de eerste menstruatie zich eerder voordoet, onafhankelijk van de body mass index, onder meisjes met de hoogste consumptie van suikerhoudende dranken. Deze bevindingen zijn van belang in het kader van vroegere puberteit bij meisjes, die is waargenomen in ontwikkelde landen en waarvoor de reden grotendeels onbekend was.

De auteurs concluderen: "Onze bevindingen suggereren dat frequente consumptie van SSBS (suikerhoudende dranken) kan worden geassocieerd met vroegere menstruatie. Een vroeger begin van 1 jaar verhoogt het risico op borstkanker met 5. % ..... dus, een 2,7 maand vervroeging heeft waarschijnlijk een bescheiden effect op het risico op borstkanker. De hoeveelheid SSBS verbruikt door meisjes in onze hoogste categorie, meer dan 1,5 porties per dag, is waarschijnlijk laag in vergelijking met het verbruik bij bepaalde populaties, waar we een nog dramatischere daling van de menstruatieleeftijd verwachten ..... het belangrijkste voor de volksgezondheid van SSB verbruik is dat het hoger risico op borstkanker niet mag over het hoofd gezien worden "

De meisjes in de studie maakten deel uit van de Growing up Today Study die 16.875 kinderen van Nurses’ Health Study II, wonende in alle 50 staten van de VS, opvolgt. Op het moment van toetreding tot de studie gaven de meisjes aan wanneer hun menstruatie was begonnen; bij het einde van de studie was bij 97% van hen de menstruatie begonnen. De onderzoekers maakten gebruik van lijsten met vragen over hun dieet op verschillende tijdstippen tijdens de studie, inclusief hoe vaak gemiddeld ze verschillende soorten dranken consumeerden met vermelding van frisdrank of light frisdrank (frisdrank zijn koolzuurhoudende dranken zoals cola), niet-koolzuurhoudende vruchtendranken (fruitmix zoals limonade, punch en andere niet-koolzuurhoudende vruchtendranken), gezoete ijsthee. Aan al deze dranken is suiker toegevoegd in de vorm van sacharose, glucose, glucosestroop enz, terwijl cola en ijsthee ook nog cafeïne bevatten. De onderzoekers onderzochten ook de invloed van light frisdranken en vruchtensap om de impact van kunstmatig of natuurlijk gezoete dranken te kunnen beoordelen.

Light frisdranken en vruchtensappen werden niet geassocieerd met een verschil in de leeftijd waarop meisjes begonnen hun menstruatie. Echter, op elke leeftijd tussen negen en 18,5 jaar hadden de meisjes die meer dan 1,5 porties van met suiker gezoete dranken per dag consumeerden gemiddeld 24% meer kans om hun eerste menstratie te starten in de volgende maand ten opzichte van meisjes die twee of minder porties per week namen, rekening houdend met factoren die van invloed kunnen zijn op de leeftijd van de eerste menstruatie, zoals geboortegewicht, lichamelijke activiteit, ras of etniciteit, lengte, frekwentie van het samen eten met familie, en de samenstelling van het gezin (al dan niet een vader of stiefvader thuis). De gemiddelde leeftijd van de meisjes die het meest gezoete dranken consumeerden was 12,8 jaar tegenover 13 jaar die het minst consumeerden.

Toen de onderzoekers hun resultaten hadden aangepast, rekening houdend met de BMI, was het effect van het verbruik van suikerhoudende drank verbruik op het begin van de menstruatie nog steeds aanzienlijk: meisjes die het meest consumeerden hadden 22% meer kans om hun eerste periode starten in de volgende maand in vergelijking met meisjes die het minst consumeerden.

De onderzoekers zeggen dat dranken met toegevoegde suiker een hogere glycemische index hebben dan natuurlijk gezoete dranken zoals vruchtensappen en hoge glycemische voedingsmiddelen leiden tot een snelle toename van de insuline concentraties in het lichaam. Hogere concentraties aan insuline kunnen resulteren in hogere concentraties aan geslachtshormonen, en grote veranderingen in de concentraties van deze hormonen in het lichaam veroorzaken een vroeger begin van de menstruatie. Groter cafeïnegebruik wordt ook in verband gebracht met een vervroeging. De onderzoekers vonden dat de totale suiker of cafeïne-inname niet hun resultaten verklaarden maar dat de toegevoegde suikers in dranken zoals frisdrank de daders zijn. Een hogere BMI bepaalde gedeeltelijk de resultaten toegelicht maar was niet de belangrijkste oorzaak.

Professor Michels concludeerde: "Onze bevindingen zij een steun voor de volksgezondheid voor de inspanningen om de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats