Milieucommissie EU steekt stokje voor beschamende deal autotests


Op mede-initiatief van GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout verwees de milieucommissie van het Europarlement zojuist de deal tussen Europese Commissie en Europese ministers over het afzwakken van autotests naar de prullenbak. In het akkoord staat dat autofabrikanten in een overgangsfase naar een nieuwe test hun uitstoot van stikstofoxide meer dan mogen verdubbelen. Ook na deze overgangsfase gelden er – dankzij een enorme foutmarge – zelfs lagere normen dan nu.

Eickhout is blij dat de milieucommissie nu een stokje steekt voor dit beschamende akkoord: “Het is een absurde deal: Na jarenlange fraude zouden autofabrikanten nu beloond worden door normen naar beneden bij te stellen.”

De EU-lidstaten en de Europese Commissie besloten in oktober dat de uitstoot van stikstofoxide de komende jaren meer dan tweemaal de wettelijk toegestane grens mogen overschrijden omdat er in nieuwe tests niet langer in een laboratorium maar op de weg getest moet worden. De autofabrikanten slaagden erin om een jarenlange overgangsfase voor elkaar te krijgen, waarin de huidige norm van 80 milligram per kilometer mag verdubbelen. Vanaf 2021 zou de norm dan 120 milligram per kilometer worden.

Eickhout: “De autolobby kreeg het via de lidstaten voor elkaar om niet de auto’s te laten voldoen aan de milieunormen, maar om de milieunormen te laten voldoen aan de smerigheid die ze uitstoten. Dat moeten we terugdraaien.”

Na de stemming in de milieucommissie, dat het bezwaar aannam met 40 stemmen voor en 9 stemmen tegen, zal het voltallige Europarlement waarschijnlijk in januari over het bezwaar stemmen. “Als dat het geval is, dan moeten lidstaten terug naar de onderhandelingstafel voor een nieuw – en hopelijk ambitieuzer – voorstel”, zegt Eickhout. Het Europarlement sprak zich al eerder uit voor strengere Europese uitstootnormen voor auto's.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats