Dierenbescherming gaat dieren duurzaam vervoeren


Binnenkort rijden in Nederland dertig elektrisch aangedreven 'dierentransporters' en zeven 'Animal Rescue Vehicles' van de Dierenbescherming rond. Deze nieuwe generatie vervoermiddelen voor dierennoodhulp is donderdag door directeur Frank Dales van de Dierenbescherming gepresenteerd in Spijkenisse bij een binnenkort te openen energieneutraal dierenasiel van de organisatie.

Met de duurzame voertuigen is een investering gemoeid van bijna 2,7 miljoen euro die mogelijk werd gemaakt door een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij. De Dierenbescherming gaat de dierentransporters inzetten om de ongeveer 40 ambulances die zijn aangesloten bij de organisatie beschikbaar te houden voor spoedeisende hulp aan dieren.

"Onze ambulances worden momenteel noodgedwongen ook gebruikt voor minder acute zaken, zoals het vervoer van dieren van en naar een asiel bijvoorbeeld", verklaart directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "En juist daar hadden we al langer de wens om duurzamer en efficiënter te werk te gaan. Dat is lastiger bij de spoedritten van een reguliere dierenambulance, maar kan heel goed bij eenvoudiger tripjes van A naar B met huisdieren of zoiets als het vervoer van verwilderde katten die gecastreerd moeten worden". Per jaar komen de dierenambulances van de Dierenbescherming zo'n 90.000 keer in actie. "Zeker de helft van de ritten waarbij we nu nog ambulances inzetten, gaan we straks doen met de elektrische dierentransporters", aldus Dales

Zonnepanelen
De stroom voor de dierentransporters wekt de Dierenbescherming op met 624 zonnepanelen die zijn gelegd op een zestal locaties van de organisatie. Het gaat om dierenopvangcentra in Amersfoort, Born, Klarenbeek, Hoofddorp, Zandvoort en Spijkenisse. Op het dak van de auto's zelf is ook een zonnepaneel aangebracht waarop de binnenverlichting en het klimaatsysteem voor de laadruimte zijn aangesloten.

De Animal Rescue Vehicles die de Dierenbescherming in gebruik neemt zijn bedoeld voor het vervoer van grotere aantallen dieren tegelijk. In het voertuig zijn drie compartimenten om diersoorten gescheiden te kunnen vervoeren. De indeling van de wagens is flexibel en kan naar behoefte worden ingericht. de laadruimte bestaat uit makkelijk en grondig te reinigen materialen, waardoor infectiegevaar vermindert.

Dergelijke voertuigen zijn er momenteel in Nederland nog niet. "In Amerika hebben ze hun nut bewezen en dat gaat nu ook in ons land gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen bij dierenverzamelaars of aan de inzet bij calamiteiten", zegt directeur Dales. "Nu worden daar veelal dierenambulances bij ingezet, wat niet alleen omslachtig is, maar bovendien veel belastender. Voor mens, dier en milieu!". In de praktijk moet nu talloze keren gereden worden om dieren naar een tijdelijk opvangadres te brengen. "Onze ervaring is dat er dan onnodig veel emotie en stress ontstaat. Niet alleen bij de dieren, maar ook vaak bij de eigenaar".


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats