Korte intense oefeningen beter voor type 2 diabetes


American Heart Association Meeting Report --Abstract 18.838 (Hall A2 - Poster T 2088)

Volgens onderzoek gepresenteerd op de ‘American Heart Association's Scientific Sessions 2015’ zijn korte intense oefeningen beter voor de cholesterol, de bloedsuikerspiegel en het gewicht, bij diabetes type 2 patiënten, dan 30 minuten van aanhoudende lagere intensiteitstrainingen.

Onderzoekers vinden dat drie maanden van intense oefeningen van 10 minuten drie keer per dag, vijf dagen per week, leidden tot een gemiddelde 0,82 procent daling van de bloedsuikerspiegel tegenover slechts 0,25 procent bij degenen die met dezelfde frekwentie lagere intensiteitsoefeningen deden.

Het is bekend dat oefeningen helpen bij het verminderen van cholesterol en gewicht en type 2 diabetes onder controle houdt - allen risico op hart- en vaatziekten. “Historisch zijn diabetes management programma's vooral gericht op lage langdurige oefeningen met lage intensiteit”, zei hoofdauteur van de studie Said Avinash Pandey. Pandey is undergraduate student aan de ‘University of Western Ontario’ in London, Ontario, Canada.

“Er kan echter meer worden bereikt met een korte intensieve lichaamsbeweging waarbij de patiënt een hogere hartslag bereikt en de oefeningen beter kan laten passen in zijn in druk schema," zegt Pandey. "We vonden dat deze 10 minuten intervallen gemakkelijker passen in het drukke schema, waardoor het regime kan worden aangehouden en uiteindelijk de patiënt meer doet bewegen."

De studie werd uitgevoerd bij 76 patiënten met type 2 diabetes (70 procent mannen, gemiddelde leeftijd 67) die kort na hun diagnose werden uitgekozen. De patiënten werden ofwel 30 minuten oefening gedurende vijf dagen per week opgelegd aan 65 procent van hun doelhartslag ofwel tien minuten oefening drie keer per dag, vijf dagen per week aan 85 procent van hun doelhartslag.

De patiënten met de intense oefeningen ervaarden een 2,3-voudige verbetering in HbA1c niveaus, evenals een drievoudige daling van de body mass index, verbeteringen in hun cholesterolgehalte en sterker cardiale fitness gemeten met stress testing.

Onderzoekers zeiden dat het onduidelijk is waarom hoge intensiteitsoefeningen leiden tot meer significante verbeteringen in vergelijking met een aanhoudende, lagere intensiteitstraining. Een theorie is dat hogere trainingsintensiteit energie op een andere manier gebruikt, suggereert Pandey.

"We hopen verder onderzoek te kunnen uitvoeren op grotere en diversere patiëntenpopulaties. Na verdere studie, kunnen hoge intensiteitsoefeningen een levensvatbaar alternatief worden voor de huidige standaard van aanhoudenden lage intensiteitsoefeningen bij diabetes revalidatie.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats