Stoffen in koffie ontdekt die mogelijk kunnen helpen bij preventie diabetes 2


Tot grote vreugde van koffieliefhebbers, blijkt het drinken van drie tot vier koppen koffie per dag het risico op het ontwikkelen van diabetes 2 te verlagen. Wetenschappers melden nu in het Journal of Natural Products van ACS, dat ze twee bestanddelen in koffie hebben geïdentificeerd die bijdragen aan dit gezondheidsvoordeel. Onderzoekers zeggen dat deze kennis uiteindelijk zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen ter voorkoming en behandeling van deze ziekte.

Patiënten met diabetes type 2 worden resistent tegen insuline, het hormoon dat helpt om glucose uit voedsel om te zetten in energie. Om deze resistentie op te heffen, maakt de alvleesklier meer insuline, maar uiteindelijk lukt het gewoon niet meer om genoeg te maken. Hoge bloedsuikergehaltes kunnen gezondheidsproblemen opleveren, zoals blindheid en zenuwschade. Verscheidene genetische en leefstijlrisico’s hangen samen met de ontwikkeling van diabetes 2, maar koffie drinken blijkt te helpen tegen het ontstaan ervan.

Men dacht eerst dat cafeïne daarvoor verantwoordelijk was, maar uit onderzoek blijkt dat cafeïne maar een kortdurend effect heeft op glucose en insuline en dat cafeïnevrije koffie hetzelfde effect heeft als de gewone koffie. Om te onderzoeken welke van de vele bioactieve stoffen verantwoordelijk is voor de preventie van diabetes, testten Søren Gregersen en zijn collega’s de effecten van verschillende koffiebestanddelen in cellijnen van ratten.

De onderzoekers keken naar de effecten die verschillende stoffen uit koffie hadden op de cellen in het laboratorium. Cafestol en cafeïnezuur verhoogden beide de insulineafgifte als glucose werd toegevoegd. Het team zag ook dat cafestol de glucoseopname in spiercellen verhoogde, in dezelfde mate als een diabetesmedicijn. Zij denken dat cafestol een goede kandidaat is als middel ter voorkoming en behandeling van diabetes, vanwege de tweeledige voordelen van deze stof. Maar aangezien in filterkoffie veel van de cafestol in het filter achterblijft, is het waarschijnlijk dat andere stoffen ook bijdragen aan de gezondheidseffecten.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats