Nieuwe studie verklaart verband tussen slaaptekort en diabetes


Volgens nieuw onderzoek online gepubliceerd op 19 februari 2015 in Diabetologia, het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes, kan bij jonge mannen door gebrek aan slaap het niveau van de vrije vetzuren in het bloed verhogen, vergezeld van tijdelijke pre-diabetische toestanden.

De studie, de eerste om de impact van slaapverlies op het niveau van vetzuren in het bloed te onderzoeken, draagt bij tot het opkomend bewijs dat onvoldoende slaap - een veel voorkomende aandoening in de moderne samenleving - de vetstofwisseling kan verstoren en het vermogen van insuline om bloedsuikers te reguleren kan verminderen. Het suggereert dat iets eenvoudig zoals genoeg slaap zou kunnen helpen de huidige epidemie van diabetes en obesitas tegen te gaan.

"Op het niveau van de populatie, hebben meerdere studies het verband gemeld tussen beperkte slaap, gewichtstoename en type 2 diabetes", zegt Esra Tasali, MD, assistent-professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Chicago en senior auteur van de studie. "Experimentele laboratoriumstudies, zoals de onze, helpen bij het ontrafelen van de mechanismen die verantwoordelijk kunnen zijn."

De onderzoekers vonden dat na drie nachten van vier uur slaap, de bloedspiegels van de vetzuren, die tijdens de nacht meestal pieken vertonen en daarna dalen, verhoogd bleven tussen 04 en 09 uur. Zolang de niveaus hoog bleven was het vermogen van insuline om bloedsuikers te reguleren gereduceerd.

De resultaten geven nieuwe inzichten in het verband, 15 jaar geleden voor het eerst beschreven door onderzoekers van de University of Chicago, tussen slaapgebrek, insulineresistentie en verhoogd risico op type 2 diabetes.

http://www.uchospitals.edu

Vertaling: André Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats