Nieuwe hersenpad geeft hoop op de behandeling van hypoglycemie


Diabetes onderzoekers onthullen rol van hersenenhormoon bij het waken over de bloedsuikerniveaus.

Aberdeen, Schotland - Voor mensen met diabetes is het beheer van de bloedsuikerspiegel een evenwichtsoefening - bij te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt het risico op schade aan de zenuwen, blindheid, nierfalen en hartproblemen, en te age kan leiden tot beroerte of bewusteloosheid.

Nu heeft een team van wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit van het Michigan Comprehensive Diabetes Center een stap voorwaarts gezet in het begrijpen van hoe de hersenen lage glucosewaarden detecteren en een reactie van het lichaam triggeren. De ontdekking kan het onderzoek versnellen naar een veilige controle van diabetes versnellen.

Een nieuw gevonden pad, parabrachiale nucleus, diep in de hersenen produceert het hormoon cholecystokinine (CCK) dat fungeert als een sensor voor de bloedglucose niveaus. Volgens de studie, gepubliceerd in Nature Neuroscience, helpt het hormoon de reacties van het lichaam te orchestreren als de niveaus te laag dalen.

"Het is opmerkelijk om te zien dat zo'n ongelooflijk kleine groep van cellen in de hersenen een dergelijk belangrijke rol speelt in de handhaving van normale glucose niveaus”, zegt studie auteur Lora K. Heisler, voorzitter van Humane Voeding van de Rowett Institute of Nutrition & Health bij de Universiteit van Aberdeen.

Het is bekend dat CCK cellen in de hersenen zaken zoals honger en angst beïnvloeden maar tot nu toe had men hun functie ten opzichte van de bloedsuikerspiegel over het hoofd gezien, zeggen de auteurs.

"De ontdekking van de belangrijkste functie van dit hersenhormoon verhoogt de mogelijkheid op het gebruik van medicijnen gericht op het CCK-systeem als verdediging tegen hypoglycemie, het klinisch syndroom dat het gevolg is van een lage bloedsuikerspiegel", zegt studie auteur Martin G. Myers, Jr., MD Dr. Marilyn H. Vincent professor in Diabetes Research aan het Michigan Comprehensive Diabetes Center.

De auteurs werkten samen met een internationaal team van onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Edinburgh, de Universiteit van Chicago en hun bevindingen werden gepuubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience.

Heisler zegt dat de identificatie van de rol van CCK van bijzondere betekenis kan zijn voor de naar schatting 20 procent van de mensen die lijden aan diabetes met bijwerkingen van een lage bloedsuikerspiegel, hypoclycemie genoemd.

"Als patiënten herhaaldelijk fracties van hypoglycemie ondergaan ontwikkelen zij een ongevoeligheid wat betekent dat zij moeilijk de symptomen van een dalend niveau aanvoelen en het is deze groep die zou kunnen profiteren van onze bevindingen met betrekking tot de rol van CCK, "zegt Heisler.

Verder onderzoek is nu nodig om te kijken hoe we het CCK systeem en de cellen waarrond het systeem werkt kunnen behandelen om zo hypoglycemie te voorkomen of te behandelen.

http://www.med.umich.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats