Darmimmuunsysteem geïdentificeerd als een nieuw en effectief middel bij het behandelen van diabetes


Van een algemeen gebruikt geneesmiddel voor de behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagd bij obese muizen, waardoor het mogelijki s dat het darmimmuunsysteem in aanmerking komt voor het behandelen van diabetes bij mensen.

"Deze resultaten zijn nieuw en belangrijk omdat we het immuunsysteem van de darmen als nieuwe speler in de controle van de bloedsuikerspiegel kunnen beschouwen. Dit opent het hele gebied van de immunologie van de darmen tot zwaarlijvigheid en de complicaties zoals hoge bloedsuiker, "zegt Dan Winer, Wetenschapper, Diabetes Research Group in de Toronto General Research Institute (TGRI). Zijn laboratorium dat hij samen met zijn tweelingbroer Shawn Winer leidt wordt beschouwd als een speerpunt in deze materie.

Hun onderzoek is gepubliceerd in een artikel getiteld, Regulation of Obesity-Related Insulin Resistance with Gut Anti-inflammatory Agents" in het prestigieuze tijdschrift Cell Metabolism, online 7 april 2015.

Overgewicht, vooral rond de buik of de taille, verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. De vraag die veel wetenschappers proberen te beantwoorden is: waarom draagt obesitas bij tot insulineresistentie? In hun eerder werk tonen de Winers aan dat immuuncellen in buikvet 'pro-inflammatoire' chemische stoffen vrijmaken die het lichaam minder gevoelig maken voor insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Dit staat bekend als insulineresistentie - een belangrijke trigger voor diabetes type 2.

In dit onderzoek veranderde de focus van het vet naar de darm, waar de Winers vonden dat muizen gevoed met een vet- en calorierijk dieet grotere hoeveelheden pro-inflammatoire immuuncellen hadden en minder van de reguleringscellen die helpen een einde te maken aan een immuunrespons, dan bij normale muizen. De onderzoekers vonden dit zelfde resultaat bij 14 mensen, van wie er zeven zwaarlijvig waren. Het vetrijk dieet induceert ontstekingsreacties in de immuuncellen van de darm met evenwichtsverstoring van het immuunsysteem, dat op zijn beurt een chemische cascade in gang zet die de darmwand beschadigt waardoor bacteriële producten lekken in de bloedstroom. Deze lekkage draagt bij tot de insulineresistentie, wanneer de cellen niet langer in staat zijn te reageren om insuline effectief te gebruiken voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

"Als we de pro-inflammatoire immuuncellen aan het begin van dit proces kunnen blokkeren zouden we de ziekte beter kunnen behandelen," redeneert Shawn Winer, die een gastro-intestinale pathologie collega is aan het Laboratory Medicine Program aan de Universiteit Health Network (UHN) . "Door te focussen op de darmen openen we veel meer therapeutische opties daar we al een aantal goedgekeurde geneesmiddelen beschikbaar hebben voor het behandelen van een ontstoken darm."

De onderzoekers behandelden de darmontsteking bij obese muizen met 5-ASA of mesalazine, een geneesmiddel om inflammatoire darmziekte te behandelen. Zij vonden dat het medicijn de insulineresistentie omkeerde en de bloedsuikerspiegel bij de muizen aanzienlijk verlaagde tot de bijna normale niveaus.

"Door het gebruik van dit middel konden we diabetes type 2 diabetes voorkomen bij muizen," zegt Dan Winer, die endocrien patholoog is bij UHN en assistent-professor in de klinische biologie en Pathobiologie aan de Universiteit van Toronto. "Als dit werkt bij de mens, kan het het hele veld van diabetes preventie en behandeling veranderen." Hij wijst er ook op dat sommige medicijnen gericht op de darm lokaal in de darm werken met minimale bijwerkingen of absorptie in de rest van het lichaam.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats