Patiënten met terugkerende depressies hebben kleinere hippocampus

De hersenen van mensen met terugkerende depressies hebben een aanzienlijk kleinere hippocampus - het deel van de hersenen dat vooral geassocieerd wordt met de vorming van nieuwe herinneringen - dan gezonde individuen. Een nieuwe wereldwijde studie onder bijna 9000 mensen heeft dat aan het licht gebracht.

Co-auteurs van de in Molecular Psychiatry gepubliceerde ENIGMA studie, zijn van onderzoekers van de Universiteit van Sydney aan het Brain and Mind Research Institute (BMRI).

Het onderzoek is het grootste internationale onderzoek waarbij de hersenvolumes werden vergeleken van mensen met en zonder depressie. Het wijst op de noodzaak om een depressie wanneer die zich de eerste keer voordoet als zodanig te identificeren en effectief te behandelen, met name bij tieners en jonge volwassenen.

In de studie werd gebruik gemaakt van 15 datasets uit Europa, de VS en Australië. De sets bestonden uit de MRI-hersenscans en klinische gegevens van 1728 mensen met een ernstige depressie en 7199 gezonde individuen,.

Zware depressie is een veel voorkomende aandoening, die ten minste één op de zes mensen tijdens hun leven treft. Het is een ernstige klinische stemmingsstoornis waarbij gevoelens van verdriet, frustratie, verlies, of boosheid iemands dagelijkse leven beïnvloeden. Telkens weken-, maanden-, of zelfs jarenlang.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevinding dat mensen met een ernstige depressie een kleinere hippocampus hebben, bevestigt eerdere klinisch werk uitgevoerd door het BMRI. In die studie werd deze bevinding reeds voor een belangrijk deel verklaard door patiënten met terugkerende depressies. Mensen met terugkerende depressies vertegenwoordigden daarin 65% van de proefpersonen met een ernstige depressie.

Mensen die op vroege leeftijd (< 21 jaar) reeds aan een grote depressie leden hadden ook een kleinere hippocampus dan gezonde individuen. Dit is in overeenstemming met het idee dat veel van deze jongeren met steeds terugkerende aandoeningen te maken krijgen.

Mensen, echter, die een eerste ernstige depressie (34% van de proefpersonen met een ernstige depressie) meemaakten, hadden (nog) geen kleinere hippocampus dan gezonde individuen, wat er op wijst dat de veranderingen juist te wijten zijn aan de nadelige effecten van een depressie op de hersenen.

Commentaar

"Deze bevindingen werpen nieuw licht op hersenstructuren en de mogelijke mechanismen die verantwoordelijk zijn voor een depressie," zegt Professor Jim Lagopoulos van het BMRI in Sydney.

"Ondanks intensief onderzoek gericht op het identificeren van aan depressie gekoppelde hersenstructuren in de afgelopen decennia, is ons begrip van wat de oorzaak van een depressie is nog rudimentair. Redenen zijn het ontbreken van voldoende grote studies, variabiliteit in de ziekte en behandelingen, en de complexe interacties tussen klinische kenmerken en hersenstructuur."

In een reactie op de klinische betekenis van de bevindingen, zegt co-directeur van het BMRI, Professor Ian Hickie: "Deze grote studie bevestigt de noodzaak om de eerste fases van depressie effectief te behandelen, vooral bij tieners en jonge volwassenen, om veranderingen in de hersenen te voorkomen die tot terugkerende depressies leiden.”

"Dit is een reden temeer dat we ervoor moeten zorgen dat jongeren effectieve behandelingen voor depressie krijgen - een belangrijk doel van ons ‘Centre of Research Excellence in Optimising Early Interventions for Young People with Emerging Mood Disorder’.

"Deze nieuwe bevinding dat mensen met een ernstige depressie van een kleiner hippocampusvolume hebben, kan de neurotrofe hypothese t.a.v. depressie enigszins ondersteunen," voegt Jim Lagopoulos er nog toe.

"Deze hypothese gaat er van uit dat een reeks van neurobiologische processen, zoals verhoogde glucocorticoïde niveaus, in mensen met een chronische depressie hersenkrimp kan veroorzaken.”

"Het is duidelijk, dat er behoefte is aan longitudinale studies die veranderingen in het hippocampusvolume bij mensen met een depressie in de loop van de tijd vervolgen, om te verhelderen of de hippocampusafwijkingen ontstaan als gevolg van langdurige periodes van chronische stress, of een kwetsbaarheidfactor voor depressie vormen, of beide," geeft hij aan.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats