Mout maakt de darmen blij


Volgens nieuw onderzoek van de universiteit van Lund is gerst één van de meest gunstige gewassen die men kan eten om de darmflora in balans en het lichaam gezond te houden. Vandaag de dag wordt gerst nauwelijks benut alleen om bier mee te maken. In een nieuwe studie laten onderzoekers zien dat vooral gemout gerst, d.w.z. gerstemout, positieve effecten kan hebben op een aantal levensstijlgerelateerde ziekten, op energieopname, ontstekingen en de samenstelling van de darmflora.

Gerst bevat veel vezels. Als deze vezels afgebroken worden vormt het voeding voor de darmen. Bij de afbraak van de vezels wordt boterzuur gevormd dat een positieve uitwerking heeft op de dikke darm en gerelateerd wordt aan en aantal gunstige effecten heeft op de gezondheid. In een studie van de universiteit van Lund laten onderzoekers zien dat de eigenschappen van gerst bijzonder gunstig worden als men een veredelingsproces gebruikt dat mouten genoemd wordt.

Om het gerst te laten mouten wordt het ontkiemd, daarna gedroogd en in een aantal stappen met warmte behandeld. De behandeling wordt vandaag de dag vooral gebruikt voor de productie van bier maar kan ook, volgens de onderzoekers, met profijt gebruikt worden in levensmiddelen zoals brood en pap.

Het behandelen van onbewerkt voedsel beïnvloedt de darmflora
De studie laat zien dat de keuze van het onbewerkte voedsel en hun eigenschappen belangrijk zijn voor ons maar ook dat de darmflora beïnvloed wordt door hoe het voedsel behandeld is, iets wat volgens de onderzoekers niet eerder bekend was. De studie laat ook zien dat mouten in de toekomst een belangrijke methode kan worden om de darmflora te moduleren zodat de menselijke gezondheid verbeterd kan worden.

- Het was verbazingwekkend dat hetzelfde levensmiddel zo'n verschillende samenstelling van de darmflora kan opleveren afhankelijk van of het onbewerkt gegeten wordt of gegeten wordt als mout, zegt Frida Fåk, docent aan het Centrum voor Onderzoek naar Preventieve Levensmiddelen.

Doel: op maat gemaakte levensmiddelen

Volgens de onderzoekers is dit een stap op weg naar hoe we levensmiddelen beter op maat kunnen maken zodat we optimale gezondheidseffecten krijgen, wat het doel is van het onderzoek aan het Centrum voor Onderzoek naar Preventieve Levensmiddelen aan de universiteit van Lund.

Tekst: Cecilia Von Arnold
Bron: http://www.vetenskaphalsa.se/

Vertaling: Inge van Delft


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats