Medicatie voor het microbioom kan hartaandoeningen behandelen


CELL PRESS

Het eerste medicijn in zijn soort dat de metabolische activiteit van darm microben verstoort, zou ooit menselijke hartaandoeningen kunnen behandelen, volgens een op 17 december gepubliceerde studie in Cell bij muizen. Suppletie met een bestanddeel dat overvloedig aanwezig is in rode wijn en olijfolie verhinderden dat darm microben ongezond voedsel naar metabolische bijproducten omzetten die bloedvaten verstoppen.

De uitkomsten suggereren dat een mediterraan dieet het gunstige effect doet gelden door verandering van de activiteit van darm microben. Toegepast bij mensen zou de studie kunnen leiden tot een nieuwe strategie voor behandeling en mogelijk voorkomen van hartaandoeningen en beroertes – wereldwijd de top twee overlijdensoorzaken.

“Deze studie laat voor ‘t eerst zien dat men zich kan richten op de baan van een darm microbioom om atherosclerose te verhinderen,” zegt senior studie auteur Stanley Hazen van de Cleveland Clinic. “Deze nieuwe benadering opent de deur naar een vorm van medicatie van het microbioom om invloed uit te oefenen op het therapeutische voordeel.”

Atherosclerose, algemeen bekend als aderverkalking, wordt in verband gebracht met de consumptie van grote hoeveelheden nutriënten als choline en carnitine, die overvloedig voorkomen in vlees, eigeel en volle zuivelproducten. Darm microben zetten deze nutriënten om in een bestanddeel genaamd trimethylamine (TMA), wat weer geconverteerd wordt door gast enzymen in een metaboliet genaamd trimethylamine N-oxide (TMAO), dat atherosclerose doet toenemen bij proefdieren en geassocieerd wordt met een verhoogd risico op hartaandoeningen bij mensen.

Tot nu toe waren pogingen op deze weg naar therapeutisch voordeel gefocust op het onderdrukken van de gast enzymen die TMA omzetten naar TMAO. Deze werkwijze veroorzaakt echter zowel leverschade als een ongezonde aanwas van TMA. Hazen en zijn team concludeerden dat het direct aanpakken van darm microben veelbelovender zou zijn om meteen al de formatie van TMA te voorkomen.

Om hun doel te bereiken, screenden Hazen en auteur Zeneng Wang van de Cleveland Clinic op remmers van microbiome TMA productie in choline. Ze identificeerden een bestanddeel genaamd 3,3-dimethyl-1-butanol (DMB), dat van nature voorkomt in sommige koudgeperste extra virgine olijfoliën, balsamico azijnen en druivepitoliën. Bij muizen met een cholinerijk dieet en genetische atherosclerose, verlaagde behandeling met DMB de TMAO niveaus aanzienlijk en remde de formatie van kalk in de aderen, zonder toxische gevolgen.

Aanvullende experimenten suggereerden dat DMB het heilzame effect bewees door de TMA vorming te onderdrukken. Bovendien vernietigde DMB de darm microben niet, maar het verminderde de proporties van sommige bacteriën die in verband gebracht worden met hoge niveaus van TMA, TMAO en atherosclerose. “Het was extra mooi om te zien dat het medicijn de baan blokkeerde zonder de microbe te vernietigen,” zegt Hazen. “Er zou minder selectieve druk op de ontwikkeling van resistentie moeten zijn tegen een niet-fataal medicijn als een antibioticum.”

Behandeling met DMB zou tevens verschillen van cholesterolverlagende medicijnen zoals Lipitor, omdat het zich richt op de moleculaire banen in darm microben, en niet op menselijke cellen. “Als we onze bevindingen toepassen in komende studies bij mensen, zou dit een totaal nieuwe benadering kunnen zijn voor de behandeling van cardiovasculaire en metabolische ziekten,” zegt Hazen. “Tot die tijd suggereren onze uitkomsten dat het geen slecht idee zou zijn om een mediterraan dieet te volgen om hartziekten en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats