Menselijke neurale stamcellen herstellen beschadigde cognitieve functies als gevolg van chemotherapie


UCI studie onthult hoe zij ‘chemobrein’ temperen na kankerbehandelingen

Irvine, Calif. – Menselijke neurale stamcelbehandelingen laten veelbelovende resultaten zien om leer- en geheugenachterstand als gevolg van chemotherapie tegen te gaan, volgens onderzoekers van UC Irvine.

Bij preklinisch onderzoek met ratten werd ontdekt dat stamcellen, die een week na de voltooiing van een serie chemobehandelingen geïmplanteerd werden, een reeks cognitieve functies herstelden, zoals een maand later werd gemeten, met gebruik van een uitgebreid programma gedragsonderzoeken.

Veelvuldige chemotherapie om diverse soorten kanker te bestrijden kan ernstige cognitieve storingen teweegbrengen, vaak omschreven als ‘chemobrein’, dat hardnekkig in vele vormen aanwezig kan zijn, tot lang na de behandelingen, bij zoveel als 75% van de overlevenden – een probleem, in het bijzonder in de kindergeneeskunde.

“Onze bevindingen geven het eerste gedegen bewijs dat transplantatie van menselijke neurale stamcellen gebruikt kan worden om door chemotherapie beschadigd gezond hersenweefsel tegen te gaan,” zegt Charles Limoli, hoogleraar radiotherapie van UCI.

De studieresultaten verschijnen 15 februari in Cancer Research, een uitgave van de American Association for Cancer Research.

Veel chemotherapeutische middelen, die gebruikt worden voor de behandeling van verschillende kankersoorten, veroorzaken ontstekingen in de hippocampus, een gebied in de hersenen verantwoordelijk voor het cognitieve vermogen, zoals leren en geheugen. Deze ontsteking kan neuronen en andere celvormen in de hersenen vernietigen.

Bovendien beschadigen deze giftige bestanddelen de verbindende structuur van de neuronen, genaamd dendrieten en neurieten, en tasten de synapsen aan – de vitale verbindingen die neuronen toegang verlenen om elektrische en chemische signalen door te geven in ons gehele brein. Limoli vergelijkt dit proces met een boom, waarvan de takken en bladeren gesnoeid worden.

Het gevolg hiervan is dat de aangetaste neuronen minder goed in staat zijn om belangrijke neurale boodschappen door te geven die het leer- en geheugenproces ondersteunen.

“In veel gevallen ondervindt men ernstige cognitieve achteruitgang, die progressief en ondermijnend verloopt,” zegt Limoli. “Vooral voor jonge kankerpatiëntjes kunnen de gevolgen verwoestend zijn, en leiden tot een verlaagd IQ, asociaal gedrag en verzwakte kwaliteit van leven.”

Voor de UCI studie werden volwassen neurale stamcellen na de chemotherapie getransplanteerd in de hersenen van ratten. Deze zwierven door de hippocampus, waar zij overleefden en zich verschillend ontwikkelden tot meervoudige neurale celvormen. Bovendien brachten deze cellen de afscheiding van neurotrofische groeifactoren op gang, die hielpen bij het herstel van de aangetaste neuronen.

Nog belangrijker, Limoli en zijn collega’s ontdekten dat geïmplanteerde cellen de gastheer-neuronen beschermen, daarmee het verlies voorkomend, of het herstel stimulerend van beschadigde neuronen en hun fijnere structurele elementen, betrekking hebbend op dendritische ruggengraten.

“Dit onderzoek suggereert dat stamceltherapieën op zekere dag in de klinieken geïmplementeerd kunnen worden om patiënten verlichting te brengen die te lijden hebben van cognitieve achteruitgang door hun behandelingen,” zegt Limoli. “Ondanks dat er nog veel werk verricht moet worden, zou een klinische proef, die de veiligheid van zo’n aanpak onderzoekt, binnen een paar jaar mogelijk kunnen zijn.”

http://www.uci.edu/

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats