Moleculaire schakelaar leidt tot calorieverbrandend bruin vet


Het blokkeren van een pas ontdekte ‘pathway’ leidt tot een vermindering van obesitas en diabetes risico bij muizen

Universiteit van California (UC) – San Francisco

Een onderzoeksteam, geleid door wetenschappers van de UC te San Francisco, heeft een moleculaire schakelaar gevonden die in staat is om ongezond wit vet om te zetten in energieverbrandend bruin vet bij muizen. Medicijnen die deze schakelaar aan- of uitzetten verminderden heel snel de risicofactoren voor zwaarlijvigheid en diabetes bij muizen die een vetrijk dieet kregen.

De resultaten geven aanleiding te veronderstellen dat medicijnen die zich richten op soortgelijke moleculaire routes (pathways) in menselijke vetcellen in de toekomst belangrijke hulpmiddelen kunnen worden om de groeiende wereldwijde epidemieën van obesitas en diabetes type 2 te bestrijden, zegt universitair docent cel- en weefselbiologie en hoofdonderzoeker Shingo Kajimura, PhD, van de Tandartsopleiding van de UC te San Francisco. Hij heeft ook aanstellingen bij zowel het Diabetescentrum als het Eli and Edythe Broad Center of Regeneration Medicine and Stem Cell Research (Centrum voor Verjongingsgeneeskunde en Stamcelonderzoek).

Het onderzoek is verschenen op 29 oktober 2015 in het tijdschrift Cell Metabolism.

Alle zoogdieren, ook mensen, hebben twee soorten vet, die totaal tegengestelde functies hebben: wit vet, dat energie opslaat en samenhangt met diabetes en obesitas, en bruin vet, dat hitte produceert door energie te verbranden en dat samenhangt met slankheid. Menselijke baby’s worden geboren met bruin vet als natuurlijk verweer tegen kou. Dieren die een winterslaap houden, zoals beren, bouwen om dezelfde reden grote reserves bruin vet op.

Veel onderzoekers die zich op obesitas richten hopen de energieverbrandende capaciteit van bruin vet aan te kunnen wenden om patiënten te helpen bij het afvallen: slechts 60 gram van het spul kan al tot 200 calorieën per dag verbranden als de temperatuur lager wordt. Maar medicijnen die gewoon het bestaande vet activeren bleken bij eerdere proeven niet goed te werken, omdat de meeste zwaarlijvige mensen een gebrek hebben aan voldoende actief bruin vet, legt Kajimura uit. Eerder ontwikkelde medicijnen hadden ook gevaarlijke cardiovasculaire bijwerkingen, die juist bij zwaarlijvige patiënten toch al een grote zorg zijn.

Onderzoekers ontdekken een eiwit dat wit vet aanzet tot het opslaan van calorieën
Eerder dit jaar behaalde de groep van Kajimura een grote doorbraak door voor het eerst aan te tonen dat bruin vet bij volwassen mensen vooral bestaat uit zogenaamd ‘beige vet’, dat omgevormd kan worden tot bruin vet in koude omstandigheden. De ontdekking leidde direct tot een voorstel voor een nieuwe aanpak voor het behandelen van obesitas: de basisopslag van energieverbrandend bruin vet bij mensen versterken, ofwel het ‘verbruinen’ van wit vet.

Voor het nieuwe onderzoeksverslag werkte Kajimura’s groep samen met het laboratorium van Yasushi Ishihama, PhD, van de Universiteit van Kyoto in Japan, om te zoeken naar verschillen tussen hoe witte en bruine vetcellen reageren op koude, waarbij een techniek genaamd ‘fosfo-proteomics’ werd gebruikt. Ze ontdekten een eiwit genaamd caseïnekinase 2 (CK2), dat ervoor blijkt te zorgen dat voorkomen wordt, dat wit vet in koude omstandigheden energie gaat verbranden voor warmte. Als de onderzoekers de activiteit van deze molecule genetisch of farmacologisch remden, staken de witte vetcellen hun cellulaire oventjes aan, waardoor ze calorieverbranders werden, net als hun bruine en witte broeders.

“Het was behoorlijk verbazingwekkend”, zegt Kajimura. “Dit ene eiwit bleek de schakelaar te zijn die regelt of vetcellen wel of geen energie verbranden.”

De activiteit van CK2 wordt neemt ook toe bij zwaarlijvige muizen, ontdekte het team, wat een samenhang doet vermoeden tussen obesitas en het verlies van bruin vet.
“Als we muizen vetrijk voedsel geven, wat dus overeenkomt met elke dag eten bij de McDonalds, worden ze dik en verliezen ze het grootste deel van hun bruine vet,” aldus hoofdauteur van het onderzoeksverslag Kosaku Shinoda, junioronderzoeker in Kajimura’s laboratorium. “Wij denken dat deze molecule wel eens een belangrijke schakel zou kunnen zijn in dit proces.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats