Nederlandse investeerders betrokken bij bosbranden Indonesie


De meeste bos- en veenbranden in Indonesië vinden plaats op oliepalmplantages. Dat blijkt uit onderzoek van WALHI, de Indonesische zusterorganisatie van Milieudefensie. Het bedrijf Wilmar International staat met haar 27 dochterbedrijven en toeleveranciers bovenaan de lijst van palmoliebedrijven met de meeste branden op haar terrein. Wilmar wordt via de Rabobank, ABN Amro, ING en pensioenfondsen ABP en PFZW met Nederlands geld gefinancierd.

Amsterdam, Jakarta, 2 oktober 2015 - De meeste bos- en veenbranden in Indonesië vinden plaats op oliepalmplantages. Dat blijkt uit onderzoek van WALHI, de Indonesische zusterorganisatie van Milieudefensie. Het bedrijf Wilmar International staat met haar 27 dochterbedrijven en toeleveranciers bovenaan de lijst van palmoliebedrijven met de meeste branden op haar terrein. Wilmar wordt via de Rabobank, ABN Amro, ING en pensioenfondsen ABP en PFZW met Nederlands geld gefinancierd.

De bosbranden in Indonesië, die tot in Singapore en Maleisië worden gevoeld, zorgen voor zoveel smog waardoor inmiddels al duizenden mensen ernstige gezondheidsklachten hebben en er zelfs dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Nederlands spaargeld
Milieudefensie voert al jaren actie tegen Wilmar vanwege betrokkenheid van het bedrijf bij ontbossing en landroof. In 2013 beloofde Wilmar onmiddellijk te stoppen met de ontbossing en ontginning van veengronden. Het onderzoek van WAHLI en recent veldonderzoek van Milieudefensie toont aan dat deze beloftes niet worden waargemaakt.

De Rabobank heeft sinds 2011 maar liefst 203 miljoen euro aan leningen bij Wilmar uitstaan. Ook de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW hebben financiële banden met Wilmar. Al deze financiers voeren beleid om alleen te investeren in bedrijven die zich aan bepaalde duurzaamheidseisen houden. De praktijk blijkt minder rooskleurig.

Anouk van Baalen, inhoudelijk medewerker bij Milieudefensie en net terug uit Indonesië: “De afgelopen weken heb ik gezien, geroken en gevoeld hoe desastreus deze branden zijn voor de gezondheid van de mensen. De geur van kampvuur zal nooit meer hetzelfde zijn. De branden slaan over op omliggend tropisch regenwoud, met alle gevolgen voor biodiversiteit en klimaat. Banken en pensioenfondsen mogen niet langer hun ogen sluiten voor hun betrokkenheid bij deze ramp voor mens en milieu.“

Al achttien jaar lang zijn er ieder jaar bos- en veenbranden in Indonesië. Inmiddels wordt er ongeveer 57 miljoen hectare bos en land door bedrijven beheerd. Dit monopolie van bedrijven hangt samen met slecht beheer waardoor kaalbranden van stukken land tot de dagelijkse praktijk hoort.

Klimaatimpact
De branden zijn dit jaar extremer vanwege de lang aanhoudende droogte. De droogte in Indonesië houdt verband met het fenomeen El Niño. Naar verwachting neemt deze El Niño de komende maanden nog in kracht toe. Bosbranden tijdens El Niño zullen de CO2-uitstoot nog dramatisch verhogen. Tijdens de laatste zeer krachtige El Niño (1997-1998) verhoogden aangestoken veenbosbranden op Borneo en Sumatra de mondiale door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot naar schattingen met 25 tot 40 procent. Milieudefensie roept landen op deze urgentie aan te grijpen om tot een krachtig klimaatakkoord te komen in Parijs in december.


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats