Neurotoxische effecten van chemotherapieën op cognitie bij borstkankeroverlevenden


De cognitieve beperking gerelateerd aan kanker - vaak een ‘chemobrein’ genoemd - is waarschijnlijk groter voor bepaalde cognitieve domeinen en hersennetwerkverbindingen als gevolg van een op anthracycline gebaseerde therapie, vergeleken met behandelingen met een andere soort chemotherapie, zo blijkt uit een artikel dat online bij JAMA Oncology verscheen.

Chemotherapie voor borstkanker brengt vaak cognitieve problemen bij patiënten met zich mee. Het is echter onduidelijk of er grotere cognitieve problemen optreden bij bepaalde behandelingen, vergeleken met andere.

Shelli R. Kesler, Ph.D., van het MD Anderson Cancer Center aan de Universiteit van Texas in Houston, en Dr. Douglas W. Blayney, van de Stanford University School of Medicine in Californië, vergeleken in een klein onderzoek de effecten van anthracycline- en non-anthracycline-chemotherapiebehandelingen op de cognitieve staat en de functionele hersenconnectiviteit.

De schrijvers gebruikten gegevens uit cognitieve tests en MRI-scans van 62 overlevenden van borstkanker (gemiddelde leeftijd bijna 55), die gemiddeld meer dan twee jaar geleden therapie hadden gehad. De gegevens werden gebruikt om de cognitieve staat en de functionele hersenconnectiviteit te meten. Van deze vrouwen ontvingen er 20 anthracycline-chemotherapie als onderdeel van hun hoofdbehandeling, 19 kregen non-anthracycline-behandelingen en 23 kregen helemaal geen chemotherapie.

De vrouwen die anthracycline hadden gekregen hadden een slechter verbaal geheugen, waaronder directe herinnering en uitgestelde herinnering, vergeleken met de andere twee groepen vrouwen. Er was ook een samenhang tussen de anthracycline-behandelingen en een minder goed functionerend ‘standaardpatroon’ van netwerkconnectiviteit in de hersenen. Dit suggereert volgens de studie dat de informatieverwerking minder efficiënt verloopt.

De resultaten geven aan dat de door patiënten gemelde cognitieve disfunctie en psychologische stress waren toegenomen bij beide groepen vrouwen die met chemotherapie waren behandeld, vergeleken met de vrouwen die geen chemotherapie ondergingen.

“Deze resultaten moeten als voorlopig beschouwd worden, gezien de beperkingen wat de omvang van deze studie en het observationele, retrospectieve karakter ervan betreft. Grotere prospectieve onderzoeken zijn nodig, waarbij gekeken dient te worden naar de status van patiënten voorafgaand aan en na een behandeling. Dan kunnen per patiënt de individuele cognitieve en neurobiologische ontwikkelingen in relatie tot potentiële ANTHR-(anthracycline)gerelateerde neurotoxische effecten worden beoordeeld,” zo is de conclusie van het onderzoek.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats