Reactie bloedsuikerspiegel op etenswaren zeer persoonlijk


Het grootste onderzoek in zijn soort ondersteunt de noodzaak van persoonlijke voedingsadviezen

WEIZMANN INSTITUTE OF SCIENCE

Wat zal de bloedsuikerspiegel laten stijgen: sushi of ijs? Volgens een onderzoek door het Weizmann Instituut, verschenen in de uitgave van 19 november in het blad Cell, verschilt het antwoord per persoon. Een week lang werd voor deze studie continue de bloedsuikerspiegel van 800 mensen gecontroleerd, en wees uit dat de lichaamsresponse op alle etenswaren zeer persoonlijk was.

Het onderzoek, the Personalized Nutrition Project, werd geleid door prof. Eran Segal van het Computer Science and Applied Mathematics Department, en dr. Eran Elinav van het Immunology Department. Segal zegt: “We kozen ervoor om te focussen op het bloedsuiker, omdat verhoogde spiegels een groot risico vormen voor diabetes, obesitas en stofwisselingssyndroom. De enorme verschillen die we vonden in de verhogingen van bloedsuikerspiegels bij verschillende mensen die dezelfde maaltijden kregen geeft aan waarom persoonlijke eetgewoontes meer kans geven om gezond te blijven dan algemene dieetadviezen.”

Inderdaad, de wetenschappers ontdekten dat verschillende mensen zeer verschillend reageerden op zowel simpele als uitgebreide maaltijden. Bijvoorbeeld, een groot aantal bloedsuikerspiegels van de deelnemers stegen snel na het eten van een standaard glucosemaaltijd, maar bij veel anderen steeg het nadat ze wit brood hadden gegeten, en geen glucose. Elinav: “Ons doel van dit onderzoek was om factoren te vinden die ten grondslag liggen aan de persoonlijke reacties op voeding. We gebruikten die informatie om persoonlijke dieetadviezen te ontwikkelen die obesitas en diabetes kunnen voorkomen en behandelen, de meest ernstige epidemieën in de geschiedenis van de mensheid.”

David Zeevi en Tal Korem, PhD studenten in Segal’s lab, leidden het onderzoek. Ze werkten samen met dr. Niv Zmora, een arts die onderzoeken uitvoert in het lab van Elinac, en met PhD student Daphna Rothschild en wetenschappelijk medewerker dr. Adina Weinberger van Segal’s lab. De studie was uniek in zijn soort mede door de verwerking van de analyses van darmmicroben, algemeen bekend als het microbioom, waarvan kort geleden bekend werd dat deze een belangrijke rol speelt bij gezondheid en ziekte. Deelnemers aan de studie werden uitgerust met kleine monitoren die continu hun bloedsuikerspiegel bijhield. Er werd hun gevraagd om alles wat ze aten te registreren, alsook levensstijl factoren als slaap en fysieke activiteit. In totaal beoordeelden de onderzoekers de reacties van verschillende mensen op meer dan 46.000 maaltijden.

Rekening houdend met deze diverse factoren, genereerden de wetenschappers een algoritme om de persoonlijke reactie op voedsel te voorspellen, gebaseerd op levensstijl, medische achtergrond, samenstelling en functie van zijn of haar microbioom. In het follow-up onderzoek bij nog eens 100 vrijwilligers werd met het algoritme de stijging van het bloedsuiker als reactie op verschillende etenswaren succesvol voorspeld, hiermee demonstrerend dat dit toegepast kon worden op nieuwe deelnemers. De wetenschappers konden laten zien dat levensstijl er ook toe doet. Hetzelfde voedsel had een andere invloed op de bloedsuikerspiegel bij dezelfde persoon, afhankelijk, bijvoorbeeld, of de consumptie had plaatsgevonden voorafgaand aan sporten of slaap.

In de eindfase van het onderzoek stelden de wetenschappers een voedingsinterventie samen gebaseerd op hun algoritme; dit was een test of het mogelijk was om persoonlijke voedingsadviezen voor te schrijven om de bloedsuikerspiegel te verlagen als reactie op het voedsel. Vrijwilligers kregen een persoonlijk “goed” voedingsadvies voor een week, en een “slecht” advies – ook persoonlijk – voor een andere week. Zowel de goede en slechte voedingsadviezen werden samengesteld met hetzelfde aantal calorieën, maar ze verschilden per deelnemer. Dus sommig “goed” voedsel bij de ene persoon werd bij de ander “slecht”. Het “goede” dieet hielp inderdaad om het bloedsuiker op een constant gezond niveau te houden, terwijl het “slechte” dieet vaak pieken in de glucoseniveaus veroorzaakte – alles binnen slechts één week van interventie. Daarbij, als gevolg van de “goede” diëten, ervoeren de deelnemers consistente veranderingen in de samenstelling van hun darm microben, daarmee suggererend dat het microbioom beïnvloed zou kunnen worden door de persoonlijke diëten en tegelijkertijd een rol spelen bij de bloedsuiker reacties van de deelnemers.

Een video animatie met een beschrijving van het onderzoek is beschikbaar met de volgende link:https://www.youtube.com/watch?v=Ryc5M3Ciytg&feature=youtu.be

De wetenschappers registreren op dit moment Israëlische vrijwilligers voor een langere termijn follow-up voedingsinterventie onderzoek, dat gefocust zal zijn op mensen met constant hoge bloedsuikerspiegels, die het risico lopen op het ontwikkelen van diabetes, met het doel om deze ziekte te voorkomen of te vertragen. Voor meer informatie: kijk op http://www.personalnutrition.org.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats