Frequent gebruik van internet kan een gevaar zijn voor hoge bloeddruk bij tieners


HENRY FORD HEALTH SYSTEM

DETROIT -Tieners die uren op internet zitten verhogen hun risico op hoge bloeddruk, zeggen onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit.



In een studie gepubliceerd in het Journal of Nursing School, vonden de onderzoekers dat tieners die ten minste 14 uur per week op het internet zaten, een verhoogde bloeddruk vertoonden. Van de 134 tieners, door de onderzoekers bestempeld als zware internetgebruikers, hadden 26 verhoogde bloeddruk.

Dit is de eerste studie die het verband aantoont tussen de tijd doorgebracht op het internet en hoge bloeddruk. Deze bevindingen voegen zich bij het groeiend onderzoek dat verband heeft aangetoond tussen zwaar gebruik van internet en andere gezondheidsrisico's, zoals verslaving, angst, depressie, obesitas en sociaal isolement.

Andrea Cassidy-Bushrow, PhD., MPH, een onderzoekster bij Henry Ford's Department of Public Health Sciences en hoofdauteur van de studie, zegt dat matiging aan te bevelen is.

"Het gebruik van internet is een onderdeel van het dagelijks leven geworden maar het mag ons niet consumeren," zegt ze. "In onze studie worden tieners als zware internetgebruikers beschouwd wanneer ze gemiddeld 25 uur per week op internet doorbrengen.

"Het is belangrijk dat jonge mensen regelmatig een pauze nemen bij het gebruik van hun computer of smartphone, en zich dan bezig houden met enige vorm van lichamelijke activiteit. Ik raad aan de ouders aan hun kinderen te beperken in de tijd die ze thuis doorbrengen op het internet. Ik denk dat twee uur per dag, vijf dagen per week een goede vuistregel is.”

Dr. Cassidy-Bushrow zegt dat de bevindingen waardevolle informatie bieden voor schoolverpleegkundigen die instaan voor het toezicht op de gezondheid van de leerlingen. "Schoolverpleegkundigen zouden jaarlijks gezondheidscreenings kunnen uitvoeren op de bloeddruk en het gebruik van internet. Studenten met een verhoogde bloeddruk zouden dan moeten gevolgd worden om volgende stappen te bepalen.”

Onderzoekers analyseerden gegevens verzameld van 335 tieners tussen 14 en 17 die deelnamen aan de studie Inclusief een bloeddrukmeting genomen tijdens een lichamelijk onderzoek. De deelnemers beantwoordden 55 vragen over hun internetgebruik tijdens de week voorafgaand aan hun fysiek examen. Vragen varieerden van hoe ze hun tijd op het internet doorbrachten, over het aantal e-mailadressen en uren op het internet en met welk doel ze internet gebruikten.

Voor hun studie, onderscheidden de onderzoekers het gebruik van internet voor het bezoeken van websites, e-mailen, chatten, spelletjes spelen, huiswerk, winkelen, downloaden van software en het maken en onderhouden of webpagina's.

Andere bevindingen:
Tieners brachten gemiddeld 15 uur per week door op het internet op school of thuis.
44 procent van de zwarte tieners waren zware internetgebruikers t.o.z. van 36 procent blanke en anderen.
39 procent van de meisjes waren zware internetgebruikers t.o.z. van 43 procent van de jongens.
43 procent van de zware internetgebruikers hadden overgewicht t.o.z. van 26 procent van de lichte internetgebruikers.

Vertaling: Andre Teirlinck


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats