Bio1000 en de toekomst van ons voedsel


Voeding raakt iedereen, iedere dag en de interesse ervoor neemt sterk toe. De relatie tussen landbouw en natuur was al een tijd in beeld; het verschijnen van de groene biljardlakens en maisvelden heeft de biodiversiteit ernstig geschaad. Het verdwijnen van de koe, kip en varken in de megastal zet de discussies over diervriendelijkheid op scherp.

Het effect van voeding op onze gezondheid wordt eindelijk erkend, nu 50% aan overgewicht leidt. Eerlijke prijsvorming in de voedselketen is nog zo’n heet hangijzer en wat te zeggen van de roep om meer lokale en regionale producten… En wie heeft eigenlijk waar nog invloed op en hoe?

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid heeft in een rapport opgeroepen tot een transformatie van landbouw naar voedselbeleid. De internationale organisatie voor de biosector IFOAM EU zet in op 50% biolandbouw in 2030. Een ding is zeker: hoe onze voeding over 15 jaar zal zijn, is niet wat het nu is.

Gezamenlijk bouwen
Waar wil de biologische sector staan in 2030, wat is de toekomst van ons voedsel? Directeur Bavo van den Idsert: “De tijd van de grote roergangers die vanuit een ivoren toren bepalen welke kant het op moet is voorbij. De sector wil gezamenlijk bouwen aan de toekomst, via verbinding, lokale structuren en draagvlak. Deze G1000 methode past daar precies bij, het is een blauwdruk van de biologische methode: samen bedenken en samen dóen! Dat op zich is al een onderscheidend vermogen van onze sector, die aansluit bij de behoefte in de maatschappij om elkaar te betrekken.

De bevlogenheid en passie van vele pioniers in de sector heeft veel bedrijven individueel vormgegeven. De volgende stap is dit niet meer met alleen onze eigen visie voor onszelf te houden, maar het breder te trekken, in verbinding met elkaar, van boer tot en met burger. Het grote aantal boeren, merkhouders, groothandels, winkelondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers die zijn vertegenwoordigd op de Bio1000 en de dialoog die zij daarbij aangaan is uniek.”

Wie, waar en wanneer
Op 10 oktober 2015 organiseert de biologische sector een Bio1000 in het Plantion te Ede. Duizend boeren, burgers en buitenlui gaan met elkaar de toekomstagenda van de biologische landbouw en voeding opstellen. Dit is hard nodig, want de biologische landbouw en voeding groeit spectaculair en de verwachting is dat die groei de komende tien jaar onverminderd aanhoudt. De vraag die tijdens de Bio1000 centraal staat is ‘Waarom biologisch?’. Geďnteresseerden kunnen zich opgeven via www.bio1000.nl/aanmelden

 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


 


Ontvang gratis de Leefbewust nieuwsbrief en ebook


 

 


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats