Nieuwe studie vindt dat Big Pharma tekort schiet in de openbaarmaking van informatie van klinische proeven


'Good Pharma Scorecard' rangschikt geneesmiddelen op basis van hun transparantie en ethische praktijken.

NYU Langone MEDISCH CENTRUM / NEW YORK University School of Medicine

Volgens een nieuwe studie geleid door een onderzoeker aan het 'NYU Langone Medical Center’s Division of Medical Ethics in the Departement of Population Health’ variëren, ondanks wettelijke en ethische voorschriften op data van klinische proeven voor geneesmiddelen door de Amerikaanse 'Food and Drug Administration' (FDA) goedgekeurd, de beoordelingen sterk tussen enkele van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven.

Hoewel het gebrek aan openbare klinische proeveninformatie algemeen als een decennium lang probleem gekend is, denken de onderzoekers dat dit het eerste rapport is dat specifieke geneesmiddelen rangschikt op basis van hun door sponsors wettelijk vereiste openbaarmaking van klinische testgegevens en hun ethische verplichting om die informatie te delen. De studie werd online gepubliceerd in 'BMJ Open’.

In de studie stellen de auteurs een oplossing voor om het probleem van transparantie op te lossen. De "Good Pharma Scorebord”. De piloot klassering - die jaarlijks zou worden uitgebracht - van de grootste farmaceutische bedrijven voor geneesmiddelen, goedgekeurd door de FDA in 2012. Het doel van de auteurs met het vrijgeven van deze score is om farmaceutische bedrijven te stimuleren om te streven naar meer transparantie.

"Selectieve openbaarmaking van testinformatie kan de artsen helpen bij het voorschrijven van de juiste geneesmiddelen," zei Jennifer Miller, PhD, assistent-professor van de medische ethiek in het 'Department of Population Health NYU Langone', en voorzitter van ‘Bio-ethicus International. Ze leidde het onderzoek samen met wetenschappers aan 'Harvard and Yale Universities'.

De bevindingen waren ontnuchterend. Bijna de helft van alle beoordeelde geneesmiddelen hadden minstens één geheim Fase II of III resultaat. Daarnaast vonden de onderzoekers dat slechts 57 procent van de testen waren ingeschreven; slechts 20 procent van de definitieve resultaten werden gemeld op ClinicalTrials.gov (een klinisch testenregister en database onderhouden door 'National Library of Medicine' in NIH); slechts 56 procent werden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en slechts 65 procent hadden hun gepubliceerde resultaten gemeld op een zinvolle manier.

Dr. Miller merkte verder op dat het selectief openbaar maken van informatie in strijd is met de rechten van de mens dat menselijke experimenten klasseert onder voor iedereen toegankelijke algemene kennis.

Hoe de studie werd uitgevoerd.

De wetenschappers onderzochten openbare beschikbare informatie van alle geneesmiddelen goedgekeurd door het FDA in 2012 en die waren gesponsord door de 20 farmaceutische bedrijven met de hoogste marktwaarde. Ze identificeerden 15 medicijnen van 10 bedrijven met meer dan 318 klinische studies die betrekking hadden op 99,599 onderzoeksonderwerpen.

Er werd informatie verzameld uit een verscheidenheid van openbare beschikbare documenten, waaronder 'Drugs @ FDA', een openbrer toegankelijke databank met gegevens van goedgekeurde geneesmiddelen en hun medische en wetenschappelijke beoordelingen; ClinicalTrials.gov; en tijdschriften geïndexeerd in 'Medline'.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats