Uitspraak in hoger beroep Milieudefensie tegen Shell op 18 december


Het Gerechtshof in Den Haag doet op 18 december uitspraak over een aantal belangrijke punten in het hoger beroep in de rechtszaak van Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren tegen Shell. De boeren klaagden Shell in 2008 aan wegens olielekkages op hun akkers en in hun visvijvers. Milieudefensie is mede-eiser. De zaak is uniek omdat voor het eerst een Nederlandse multinational voor een Nederlandse rechter wordt gedaagd wegens het aanrichten van milieuschade in het buitenland. De uitspraak kan wereldwijd verstrekkende juridische consequenties hebben voor slachtoffers van milieu- en mensenrechtenschendingen door multinationals.

Wie: Milieudefensie en advocate Channa Samkalden
Wat: Uitspraak hoger beroep Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren tegen Shell

Waar: Gerechtshof Den Haag, Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 (audiovisuele media moeten zich aanmelden bij de persofficier)
Wanneer: Vrijdag 18 december, 10.00 uur
Het hof neemt vrijdag onder meer een besluit over de bewering van Shell dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over de activiteiten van het dochterbedrijf van Shell in Nigeria. Mocht het hof Shell in dit hoger beroep hierin gelijk geven, dan komt er voorlopig een einde aan de rechtszaak tegen Shell Nigeria. Die beslissing kan dan nog wel bij de Hoge Raad worden aangevochten. Daarnaast wordt uitspraak gedaan over een aantal andere punten.

Wijst het hof het bevoegdheidsverweer van Shell af, dan kan de inhoudelijke behandeling van de zaak worden voortgezet. Daarin kijkt de rechter naar de schuldvraag: is Shell verantwoordelijk voor de lekkages op het land van de vier boeren? Geert Ritsema, campagneleider bij Milieudefensie : “Shell houdt al ruim zeven-en-half jaar vol dat de Nederlandse rechter niet mag oordelen over de olievervuiling in Nigeria. Hopelijk komt aan deze vertragingstactiek nu een eind en dwingt het gerechtshof Shell zich te verantwoorden voor de schade aan het milieu en de eigendommen van de Nigeriaanse boeren.”

Internationale jurisprudentie: een precedent voor transnationale zaken tegen multinationals
Als de bevoegdheid van de Nederlandse rechter ook in hoger beroep overeind blijft, creëert dat bovendien belangrijke internationale jurisprudentie. Het baant de weg vrij voor andere slachtoffers van milieuvervuiling of mensenrechtenschendingen door Nederlandse multinationals om zich in Nederland tot de rechter wenden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak
Na de aanklacht in 2008 oordeelde de rechtbank in januari 2013 dat Shell schuldig is aan het veroorzaken van vervuiling op het land van een van de vier Nigeriaanse boeren. Shell tekende tegen deze beslissing beroep aan, Milieudefensie en de Nigerianen gingen in beroep tegen het afwijzen van de vorderingen van de overige drie boeren. Zij eisen dat Shell de gelekte olie opruimt, de schade vergoedt en nieuwe lekkages voorkomt door te zorgen dat haar pijpleidingen behoorlijk worden onderhouden en bewaakt.

Nigeriaanse olieramp
De zaak van de vier Nigeriaanse boeren vormt slechts het topje van de ijsberg. In Nigeria voltrekt zich al decennialang de grootste olieramp op aarde. In de loop der jaren is er twee keer zoveel olie in het milieu gelekt als bij de ramp met de Deep Horizon in de Golf van Mexico in 2010. Een in 2011 gepubliceerd rapport van UNEP –de milieuorganisatie van de Verenigde Naties- toont aan dat Shell te weinig doet om de gelekte olie op te ruimen.

https://milieudefensie.nl/shell-in-nigeria/rechtszaak/belangrijke-momenten-van-de-rechtszaak


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats