Endocrien verstorende chemicaliën in baby bijtringen


Twee van de 10 plastieken ringen lossen chemicaliën met hormoonachtige werking.

FRANKFURT. In laboratoriumtests heeft men vastgesteld dat twee van de tien geteste bijtringen hormoonontregelaars vrijgeven. Eén product bevatte parabenen die gewoonlijk gebruikt worden als conserveermiddelen in cosmetica, terwijl het tweede zes ongeïdentificeerde endocriene verstoorders bevatte. De bevindingen werden gerapporteerd door onderzoekers van de Goethe Universiteit in het huidige nummer van het Journal of Applied Toxicology.

"Het goede nieuws is dat de meeste van de bijtringen die we analyseerden geen enkel hormoonontregelaar bevatten. Echter, de aanwezigheid van parabenen in één van de producten is verrassend omdat deze normaal niet worden gebruikt in plastieken speelgoed," zegt Dr Martin Wagner , van de afdeling Aquatische Ecotoxicologie aan de Goethe Universiteit.

De gedetecteerde stoffen - methyl, ethyl en propyl parabenen, kunnen fungeren als natuurlijke oestrogenen in het lichaam en bovendien het effect van androgenen, zoals testosteron, remmen. De Europese Commissie heeft onlangs twee parabenen verboden in sommige baby cosmetica, vanwege hun effecten op de gezondheid.

"Onze studie toont aan dat plastieken speelgoed een bron is van ongewenste chemicaliën. Fabrikanten, regelgevende instanties en wetenschappers zouden grondiger onderzoek moeten doen naar de blootstelling aan chemische stoffen in plastieken speelgoed," concludeerde Wagner.

De additieven hebben slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit van het product maar houden wel een potentieel gezondheidsrisico in. Dit geldt vooral voor baby's en jonge kinderen waarvan de ontwikkeling wordt georkestreerd door een tactvol evenwichtige hormonale controles en die gevoeliger zijn voor chemische blootstellingen dan volwassenen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats