Stress tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op ontwikkeling van de foetus


Stresshormonen in de moeder kan de foetale ontwikkeling beïnvloeden, volgens een vandaag gepubliceerde studie in The Journal of Physiology.

Om te testen of hoge stressniveaus in zwangere muizen impact hadden op hun nageslacht, kregen zwangere muizen het natuurlijke glucocorticoide corticosterone toegediend op verschillende momenten tijdens de zwangerschap, van dag 11 tot 16 (bij 20 vrouwtjes), van dag 14-19 (bij 31 vrouwtjes), of helemaal niet (bij een controlegroep van 74 vrouwtjes).

Onderzoekers ontdekten dat verhoogde niveaus van glucocorticoide stresshormonen in zwangere muizen er de oorzaak van waren dat de moeder meer ging eten, maar dat het vermogen van de placenta om glucose te transporteren naar de foetus verminderde.

Dr. Owen Vaughan, hoofdauteur van de studie, legt uit: "Samen met eerder onderzoek, laten de uitkomsten zien dat moederlijke glucocorticoides de foetale voeding reguleren. Hogere glucocorticoide niveaus in de moeder (zoals zich voordoen in stressvolle situaties), kunnen het glucosetransport door de placenta heen verminderen en leiden tot een verlaging van het foetale gewicht.

"Glucocorticoide niveaus in zwangere vrouwen kunnen de specifieke combinatie van nutriënten bepalen die de foetus ontvangt en daardoor de lange-termijn metabolische gezondheid van hun kinderen beïnvloeden. Als het mechanisme bij mensen hetzelfde werkt, zou dit gevolgen kunnen hebben voor vrouwen onder stress tijdens de zwangerschap, of klinisch behandeld worden met glucocorticoides.

"Ons onderzoek liet zien dat, onder stress, bepaalde genen in de placenta worden veranderd. Een van de genen, die veranderd bleek in de placenta door moederlijke stress, was Redd1. Van dit gen wordt gedacht dat het de beschikbaarheid van andere substanties signaleert, zoals zuurstof, en dat het een wisselwerking heeft met intracellulaire paden die groei en voedingsopname reguleren in ander lichaamsweefsel. Toekomstige studies zouden kunnen bewijzen dat deze molecule belangrijk is in de placenta voor het verbinden van omgevingssignalen voor de voeding van de foetus."

http://www.wiley.com/wiley-blackwell

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats