Pijnstillers verdubbelen kans op geboorteafwijkingen


Pijnstillers op recept, welke op grote schaal worden gebruikt door vrouwen op vruchtbare leeftijd, veroorzaken een twee keer zo hoog risico op geboorteafwijkingen

Meer dan een kwart van de particulier-verzekerden en een derde van de Medicaid*-ingeschreven vrouwen in de vruchtbare leeftijd ontvingen recepten voor opioïde (verdovende) pijnstillers tussen 2008 en 2012, hetgeen blijkt uit een nieuwe analyse die vandaag gepubliceerd werd door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in het Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Voor video’s, foto's, documenten en links over het gebruik van opiaten op recept en zwangerschap ga naar:

http://www.multivu.com/players/English/7401852-march-of-dimes-cdc-opioids/

Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat voorgeschreven opiaten zoals codeïne, oxycodon, hydrocodon, of morfine, welke worden gebruikt om ernstige pijn te behandelen, het risico op ernstige aangeboren afwijkingen van de baby aan de hersenen, ruggengraat, en het hart kunnen verhogen, evenals vroeggeboorte wanneer zij worden genomen tijdens de zwangerschap.

Het gebruik van deze medicijnen kan ook leiden tot ontwenningsverschijnselen wanneer de baby is geboren, een aandoening die bekend staat als neonatale abstinentiesyndroom of NAS, een groeiend probleem in de Amerikaanse geboortecentra.

Aangezien de helft van alle zwangerschappen niet gepland is, kan het zo zijn dat vrouwen opioïde pijnstillers voorgeschreven krijgen voordat zij of hun zorgverleners weten dat ze zwanger zijn. "Dit onderstreept het belang van het bevorderen van veiligere alternatieve behandelingen, indien beschikbaar voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. We moeten doen wat we kunnen om baby's te beschermen tegen blootstelling aan opioïden." verklaarde Coleen A. Boyle, PhD, MSHyg, directeur van het Center of Disease Control (CDC) National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (NCBDDD). "

"Als u gebruik maakt van een opioïde pijnstiller, moet je ook effectieve anticonceptie gebruiken" zegt José F. Cordero, MD, MPH, kinderarts en voorheen expert van geboorteafwijkingen bij CDC, en lid van de Raad van Toezicht van March of Dimes**. "Als u besluit om zwanger te worden of zwanger wordt, vertel uw zorgverzekeraar dan meteen over alle medicijnen die u gebruikt. Het kan zijn dat u kunt overschakelen naar een veiliger alternatief." Dr. Cordero drong er bij artsen en andere voorschrijvers op aan om opioïde pijnstillers enkel voor te schrijven aan vrouwelijke patiënten die zwanger kunnen worden nadat de risico’s hiervan besproken zijn en naar veiliger alternatieven gekeken is.

Januari is de maand van de preventie van aangeboren afwijkingen en de CDC en de March of Dimes maken van de gelegenheid gebruik om het bewustzijn te verhogen omtrent het risico van aangeboren afwijkingen door voorgeschreven opioïde pijnstillers tijdens de zwangerschap.

In de VS wordt iedere vier en een halve minuut een baby met een aangeboren afwijking geboren, en een op de vijf sterfgevallen in het eerste jaar van het leven wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking. Naast het menselijke offer, lopen de ziekenhuis-gerelateerde kosten ten gevolge van geboorteafwijkingen op tot meer dan $ 2.600.000.000 per jaar.

"Het initiatief van de CDC ‘Behandeling voor Twee: Veiliger Medicijngebruik in Zwangerschap’ verschaft informatie aan vrouwen en hun zorgverleners over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Dit initiatief is bedoeld om geboorteafwijkingen te voorkomen en de gezondheid van moeders te verbeteren door de beste alternatieven te vinden voor de behandeling van veel voorkomende aandoeningen tijdens de zwangerschap en tijdens de vruchtbare jaren, "legt Dr Boyle uit.
http://www.marchofdimes.org/news/

* Medicaid is een hulpverleningsprogramma in de Verenigde Staten dat zorgt voor gezondheidsverzekeringen voor individuen en families met een laag inkomen en vermogen. Medicaid wordt samen door de Amerikaanse staten en de federale overheid gefinancierd. Het programma is de grootste Amerikaanse bron voor medische en gezondheidsgerelateerde diensten voor mensen met een gelimiteerd inkomen. Ouders met een laag inkomen, kinderen zonder ouderlijke zorg, senioren met weinig vermogen en gehandicapten komen in aanmerking voor een Medicaidprogramma. Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/medicaid

** March of Dimes is een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie die tot doel heeft de gezondheidsomstandigheden van baby's te verbeteren.

Vertaling: Hanneke van der Woud



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats