Oxytocine heeft sociale, emotionele en gedragsmatige voordelen bij jonge kinderen met autisme


Universiteit van Sydney

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, verbeterde een behandeling van vijf weken met het synthetisch hormoon oxytocine de sociale, emotionele en gedragsmatige uitingen bij jonge kinderen met autisme.

De studie, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Brain and Mind Center, is wellicht het eerste bewijs van een medische behandeling voor sociale stoornissen bij kinderen met autisme. Het is ook de eerste klinische studie naar de werkzaamheid, veiligheid en verdraagbaarheid van intranasale oxytocine toegediend bij jonge kinderen met autisme.

Autisme is een complexe groep van ontwikkelingsstoornissen in de hersenen gekaraktiseerd door beperkingen in de sociale interactie, communicatie en repetitief en stereotiep gedrag. De incidentie wordt geschat op één op de 68 kinderen en effectieve interventies blijven beperkt.

Gedragstherapieën kunnen sociale, emotionele en gedragsmatige stoornissen verbeteren maar zijn zeer tijdrovend (40 uur per week), duur en met gemengde resultaten. Er is momenteel geen medische behandeling voor deze problemen.

In deze nieuwe studie kregen 31 kinderen van drie tot acht jaar tweemaal daags oxytocine in de vorm van neusspray toegediend.

"We gebruikten enkele van de meest gebruikte evaluaties van de sociale responsiviteit bij kinderen met autisme," zei autisme expert, Associate Professor Adam Guastella van het Brain and Mind Centre.

“Na de oxytocine behandeling rapporteerden de ouders een socialere responsieviteit van hun kind, en onze eigen blinde klinische onafhankelijke ratings ondersteunen deze vaststelling in de therapiekamers van het Brain and Mind Center," zei hij.

Algemeen werd de neusspray goed verdragen; de meest voorkomende bijwerkingen waren dorst, urineren en constipatie.

Dit is de eerste keer dat een medische behandeling enig resultaat heeft laten zien bij kinderen met autisme en deze bevindingen versterken de resultaten van een aanhoudend opvolgingsprogramma door dit team.

In de afgelopen 10 jaar hebben onderzoekers van het Brain Mind Centre reeds de voordelen van oxytocine bij de mens gedocumenteerd, verbetering van het zicht, van herkenning van emoties en van het geheugen.

Studie mede-auteur en mede-directeur van het Brain and Mind Centre, Professor Ian Hickie noteert dat de nieuwe resultaten een eerste cruciale stap zijn in de ontwikkeling van medische behandelingen voor de sociale tekorten bij autisme.

“De mogelijkheid om dergelijke eenvoudige behandelingen te gebruiken om de lange termijn voordelen van ander gedrags-, educatieve en op technologie gebaseerde therapieën te verbeteren is spannend,” zei hij.

Onlangs heeft het team geobserveerde veranderingen van behandeling van de hersenen in verband gebracht met sociale circuits. De volgende stap in het onderzoek is om te begrijpen hoe oxytocine de hersencircuits verandert om sociaal gedrag te verbeteren, en het documenter van hoe gerelateerde behandelingen die kunnen worden gebruikt om de sociale leerinterventies te boosten.

De onderzoekers zoeken naar een verdere ontwikkeling van het potentieel van op oxytocine gebaseerde interventies in het kader van een goede multidisciplinaire zorg voor autisme.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats