Kan autisme gemeten worden met snuiven?


Denk aan de manier waarop je een roos zou kunnen ruiken. Je zou een een flinke snuif nemen om de zoete, maar subtiele bloemengeur te kunnen ruiken. Bij het binnenlopen van een openbaar toilet doe je waarschijnlijk het tegenovergestelde - meteen de luchtstroom door je neus minimaliseren. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat mensen met ASD (autism spectrum disorder) deze natuurlijke aanpassing niet doen zoals andere mensen, volgens hun rapport in Current Biology, een Cell Press uitgave van 2 juli. Autistische kinderen gaan gewoon door met het snuiven op dezelfde manier, hoe prettig of vies de geur ook is.

De uitkomsten suggereren dat non-verbale geurtesten zouden kunnen dienen als vroege indicatoren van ASD, zeggen de onderzoekers.

"Het verschil in het snuifpatroon tussen de algemeen ontwikkelende kinderen en kinderen met autisme was gewoonweg opzienbarend," zegt Noam Sobel van het Weizmann Institute of Science in Israel.

Eerdere bewijzen gaven aan dat mensen met autisme gebreken vertonen in hun "interne actiemodellen," de hersen sjablonen waarop we kunnen vertrouwen om onze zintuigen naadloos te coördineren met onze acties. Het was echter niet duidelijk of deze onvolkomenheid duidelijk zou worden in een test met de snuifreacties.

Om hier achter te komen liet Sobel, samen met Liron Rozenkrantz en collega's, een groep van 18 kinderen met ASD en 18 normaal ontwikkelende kinderen (17 jongens en 1 meisje in elke groep) in aanraking komen met prettige en onprettige geuren en mat hun snuifreacties. De gemiddelde leeftijd van de kinderen bij dit onderzoek was 7 jaar. Terwijl de gewoon ontwikkelende kinderen hun snuiven aan een vieze geur binnen 305 milliseconden aanpasten, vertoonden de kinderen met het autisme spectrum totaal geen aanpassing.

Dat verschil in snuif-respons tussen de twee groepen kids was in 81% van de gevallen genoeg om hen correct te classificeren als kinderen met of zonder de diagnose ASD. Sterker, de onderzoekers melden dat verhoogd afwijkend snuiven in verband stond met verhoogd ernstige symptomen van autisme, gebaseerd op sociale, en geen motorische gebreken.

De uitkomsten suggereren dat een snuiftest zeer bruikbaar kan zijn in de kliniek, hoewel de onderzoekers benadrukken dat hun test daar nog niet klaar voor is.

"We kunnen binnen 10 minuten autisme en de ernst ervan vaststellen met een accuratesse van betekenis, door het gebruik van een test die geheel non-verbaal is en geen opdrachten met zich meebrengt," zegt Sobel. "Het geeft hoop dat deze uitkomsten de basis kunnen vormen bij het ontwikkelen van een diagnostisch werktuig dat al heel vroeg ingezet kan worden, bijvoorbeeld bij babies en peuters vanaf een paar maanden oud. Zo'n vroege diagnose zou een meer effectieve interventie kunnen inhouden."

De onderzoekers zijn nu bezig met een test of het geobserveerde snuifresponse patroon specifiek werkt bij autisme of dat het ook bij mensen met andere neurologische ontwikkelingsstoornissen kan worden toegepast. Ze willen ook onderzoeken hoe vroeg zo'n test kan worden gebruikt. Maar de meest belangrijke vraag voor Sobel is "of een gebrekkig reukorgaan het kernpunt is van het sociale gebrek bij autisme."

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats