Verbetering kind met autisme door antibioticum; nieuw onderzoek nodig bij autisme


Opzienbarende observatie vader leidt tot samenwerking onderzoek voor organisatie van eerste wetenschappelijke conferentie en speciale wetenschappelijk uitgave over de rol van darmbacteriën bij autisme.

John Rodakis, de vader van een kind met autisme, was er niet op uit om een internationaal onderzoek te starten naar microbiomen (de verzameling micro organismen die op en in ons leven) en autisme, maar, zoals hij beschrijft in zijn laatst gepubliceerde artikel in de wetenschappelijke uitgave van Microbial Ecology in Health and Disease, toen het autisme van zijn zoontje onverwachts en opzienbarend verbeterde door gebruik van een antibioticum voor keelontsteking, begon hij zich af te vragen waarom.

In vervolg op de verrassende verbetering begon Rodakis, behalve vader ook medisch investeerder met een achtergrond op het gebied van moleculaire biologie en een Harvard MBA, de medische literatuur te bestuderen waar hij een eenmalige studie vond uit 1999 van het Chicago Rush Kinderziekenhuis dat een soortgelijk fenomeen beschreef bij autistische kinderen. Nadat hij met andere ouders en doktoren had gesproken ontdekte hij dat verbetering door antibiotica zoals zijn zoon overkwam vaker werden waargenomen, maar niet echt bestudeerd werden. "Ik was vastbesloten om het gebeurde te kunnen begrijpen, in de hoop mijn zoon te helpen, en miljoenen andere kinderen met autisme."

De zoektocht van de vader leidde hem naar de vermaarde autisme-onderzoeker dr. Richard Frye, hoofd van het Autism Research Program van het Arkansas Children's Hospital Research Institute en zijn team, en er vormde zich een groeiende samenwerking met andere onderzoekers uit veel verschillende medische disciplines uit alle delen van de wereld. Tijdens de intensivering van de samenwerking tussen vader en onderzoekers kwamen twee ideeën naar boven: het samenstellen van een onderzoekstest om dit ongewone fenomeen te kunnen begrijpen, en het houden van een wetenschappelijke conferentie over autisme en microbiomen. "Nauwkeurige observaties door ouders kunnen cruciaal zijn. In de wetenschap gebruiken we deze observaties, passen de wetenschappelijke methodes toe, en kijken wat het oplevert. Dit kan leiden tot baanbrekende ontdekkingen en doorbraken op dit gebied," zegt dr. Frye.

Afgelopen juni hield de groep de eerste conferentie in zijn soort: The First International Symposium on the Microbiome in Health and Disease with a Special Focus on Autism, mede gesponsord door Rodakis' nieuw opgerichte non-profit N of One: Autism Research Foundation. Naar aanleiding van die conferentie verschijnt een speciale uitgave over Autism and The Microbiome in het vaktijdschrift Microbial Ecology in Health and Disease. In deze uitgave verschijnen artikelen van conferentiesprekers en anderen, inclusief een artikel van Rodakis, getiteld "An n=1 case report of a child with autism improving on antibiotics and a father's quest to understand what it may mean."

Nieuw bewijs dat micribiomen betrokken zijn in het spectrum van autisme stoornissen is de laatste jaren snel vermeerderd. Vijftien jaar geleden kwam Ellen Bolte, een moeder van een ander autistisch kind, met wat toen een vergezochte hypothese was: dat darmbacteriën een rol speelden bij sommige gevallen van autisme. Haar inspanningen resulteerden in 1999 in een kleine, maar baanbrekende klinische test in het Chicago Rush Children's hospital, die Rodakis tegenkwam toen hij zijn onderzoek deed.

Vandaag de dag is die hypothese uitgegroeid tot een grote hoeveelheid bewijs dat er verband bestaat tussen microbiomen en autisme, ook wel de "darm-brein" connectie genoemd. Nog maar net deze zomer publiceerde een team van de Arizona State University onder leiding van dr. Rosa Krajmalnik-Brown uitkomsten, die herhalen wat anderen gedocumenteerd hebben, namelijk dat autistische kinderen minder bacteriële diversiteit in hun darmen vertonen dan de gemiddelde opgroeiende kinderen. Dr. Krajmalnik-Brown was ook spreker op de conferentie en van haar verscheen ook een verhandeling in de speciale uitgave.

In het artikel dat deze maand verschijnt, schetst Rodakis zijn persoonlijk verhaal hoe de autisme symptomen van zijn zoon verbeterden door gewone antibiotica en vervolgt met een samenvatting van recent mens- en dierproefonderzoek naar de werking van mogelijke biologische mechanismen. Rodakis suggereert niet dat antibiotica een behandelingswijze is voor autisme, maar wel dat het bruikbaar kan zijn als onderzoeksmethode. Rodakis voegt toe: "Huidig onderzoek laat zien dat darmbacteriën een tot voor kort onbekende rol speelden in de geneeskunde bij gezondheid en ziekte. Het bewijs is zeer sterk aanwezig dat zij ook een rol spelen bij autisme. Ik spreek mijn hoop uit dat door onderzoek van deze op antibiotica reagerende kinderen we meer te weten komen over de kernbiologie van autisme".

Rodakis betoogt dat de rol van microbiomen bij autisme een veelbelovend terrein is voor nader onderzoek, maar er te weinig geld besteed wordt door de huidige grote publieke en privé organisaties die autisme onderzoek financieren. De actieve inspanningen van Rodakis om onderzoek vorm te geven en aan te moedigen op veelbelovende terreinen maakt deel uit van een grotere trend waarbij patiënten en getroffen families een toenemende rol spelen bij het aanmoedigen van veelbelovend medisch onderzoek. Rodakis betoogt dat het verband tussen microbiomen en autisme niet alleen aannemelijk is, maar, met het oog op revent onderzoek, zelfs waarschijnlijk.

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats