Hersenstudie geeft inzicht in de genetische basis van autisme

Universiteit van New South Wales

Wetenschappers aan het UNSW Australia hebben een verband tussen autisme en genetische veranderingen gevonden in een aantal segmenten van het DNA dat verantwoordelijk is voor het schakelen van genen in de hersenen.

De bevinding is het resultaat van een eerste wereldwijde studie van de menselijke hersenen die meer dan 100 van deze DNA-segmenten identificeerde die bekend staan als versterkers, die vermoedelijk een belangrijke rol spelen bij de normale ontwikkeling door het regelen van de genactiviteit in de hersenen.

"Onze studie biedt een unieke bron van informatie over de functie van genen in het menselijk brein die zou kunnen helpen de basis van autisme en verwante neurologische aandoeningen te onthullen”, zegt hoofdauteur UNSW's Dr Irina Voineagu.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience.

Veel onderzoek naar de genetische oorzaken van ziekten, zoals autisme, richt zich op mutaties in genen - de segmenten van DNA die de blauwdruk zijn voor het produceren van eiwitten in de cel. Maar eiwit coderend DNA vertegenwoordigt minder dan 5 procent van de volledige menselijke genetische code.

"De rest van het DNA is niet zomaar een hoop rommel. Sommige segmenten - de versterkers - controleren wanneer en in welke delen van het lichaam de genen actief worden," zegt dr Voineagu, van de UNSW School of Biotechnology and Biomolecular Sciences.

"Deze versterkers kunnen kunnen ziekteverwekkende mutaties herbergen die we zouden over het hoofd zien in de klassieke studie van genen, maar die vermoedelijk een belangrijke rol spelen bij erfelijke neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen.

"Het probleem voor onderzoekers is dat deze versterkers moeilijk te vinden zijn omdat ze kunnen gelokaliseerd zitten ver weg van de genen die ze controleren."

Tijdens de uitgebreide studie met onderzoek van de genactiviteit kaarten en testen van menselijk hersenweefsel identificeerden de onderzoekers meer dan 100 versterkers die veel actiever waren in de hersenen dan in andere weefsels.

Zij realiseerden dit door te zoeken naar de speciale RNA-moleculen die versterkers produceren.

Zij bieden ook de eerste aanwijzingen in de richting van het identificeren van welke genen werden ingeschakeld door de versterkers.

In een laatste stap onderzochten zij tevens of sommige versterkers genetische veranderingen bevatten die al gekoppeld waren aan een aantal aandoeningen waaronder, ADHD, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en autisme.

De resultaten waren positief voor autisme.

"Onze studie is de eerste om te onderzoeken hoe de werking van versterkers en genen gecoördineerd is in de menselijke hersenen, en het eerste dat aantoont dat versterkers in de hersenen gekoppeld zijn aan autisme," zegt dr Voineagu.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats