Veel voorkomende antidepressivum kan de hersenen veranderen


Structurele verschillen gevonden bij depressieve en niet-depressieve mensen.

Wake Forest Baptistisch-medisch centrum

Een veel voorgeschreven antidepressivum kan bij depressieve en niet-depressieve mensen de hersenstructuren op heel verschillende manieren veranderen, wijst een nieuwe onderzoek van het Wake Forest Baptist Medical Center uit.

De studie - uitgevoerd bij niet-humane primaten met hersenstructuren en functies die vergelijkbaar zijn met die van mensen - vond dat het antidepressivum sertraline, een selectieve serotonine heropneembare inhibitor (SSRI) zoals Zoloft, het volume van een hersengebied bij depressieve patiënten aanzienlijk verhoogd, maar bij niet-depressieve patiënten wordt het volume van twee hersengebieden verlaagd.

“Deze waarnemingen zijn belangrijk voor de gezondheid van de mens omdat Zoloft op grote schaal wordt voorgeschreven voor een aantal andere stoornissen dan depressies,” zei Carol A. Shively, Ph.D., hoogleraar pathologie-vergelijkende geneeskunde aan het Wake Forest Baptist en hoofdauteur van de studie die gepubliceerd is in de huidige online uitgave van het tijdschrift Neuropharmacology.

In het onderzoek werden 41 vrouwelijk apen van middelbare leeftijd op een dieet gezet dat gedurende 18 maanden door vele Amerikanen wordt verbruikt. Gedurende die tijd werd bij de dieren depressief gedrag geregistreerd. Voor deze studie werden vrouwelijk apen gekozen omdat depressie bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voorkomt dan bij mannen en het gebruik van antidepressiva bij vrouwen in de leeftijd van 40-59 het meest voorkomt.

Na het 18 maanden durende vooronderzoek werden de apen in twee gelijke groepen verdeeld voor wat betreft lichaamsgewicht, body mass index en depressief gedrag. Gedurende de volgende 18 maanden ontvingen 21 apen sertraline in dagelijkse doses die vergelijkbaar zijn met wat mensen gebruiken en een groep van 20 apen kreeg een placebo. Dit behandelingsregime is overeenkomstig aan wat een mens in ongeveer vijf jaar inneemt aan antidepressiva.

Uit MRI scans, die aan het einde van de behandelingsfase werden gemaakt, bleek dat bij depressieve patiënten het geneesmiddel het volume van één gebied van de hersenen, de anterieure cingulate cortex, aanzienlijk liet toenemen, terwijl bij niet-depressieve patiënten het volume van hetzelfde gebied en de hippocampus verminderde. Beide gebieden zijn sterk verbonden met andere gebieden in de hersenen en zijn van cruciaal belang in een breed scala aan functies, waaronder het geheugen, leren, ruimtelijke navigatie, wilskracht, motivatie en emotie, en ze zijn betrokken bij depressieve stoornissen.

Shively zei dat bij de mens bij depressieve en niet-depressieve personen het volume in neurale structuren verschilt, en de meest gemelde verschillen zijn kleinere volumes van de cingulate cortex en de hippocampus bij depressieve mensen. Een mogelijk mechanisme waardoor geneesmiddelen zoals Zoloft effectief als antidepressiva kunnen worden gebruikt is dat het de groei van neuron en connectiviteit in deze hersengebieden bevorderd.

Maar SSRI’s, waaronder Zoloft, worden naast depressies voor een verscheidenheid aan aandoeningen voorgeschreven, waaronder boulimia, opvliegers, obsessieve-compulsieve stoornis, posttraumatische stressstoornis, beroerte herstel en seksuele disfunctie, en er zijn geen studies naar de effecten die deze geneesmiddelen hebben op het volume van de hersenen bij individuen die niet gediagnosticeerd zijn met een depressie.

“De bevindingen van de studie met betrekking tot de verschillende effecten die sertraline heeft op het volume van de hersen-gebieden bij depressieve versus niet-depressieve patiënten zijn overtuigend,” zei Shively. “Maar gezien het aantal verschillende aandoeningen waarvoor SSRI wordt voorgeschreven moeten de resultaten verder worden onderzocht bij patiëntenpopulaties om te zien of deze geneesmiddelen vergelijkbare effecten produceren bij de mens.”

Vertaling: Lia Keizer


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats