Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

Antidepressivum (Aropax, Paxil, Seroxat) werd onterecht als veilig voorgesteld voor jong volwassenen


Universiteit van Adelaide

Uit een door de universiteit van Adelaide geleide studie is gebleken dat een psychiatrisch medicijn, waarvan men beweerde dat een veilige en effectieve behandeling was voor depressie bij adolescenten, eigenlijk geen enkel effect heeft en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Professor Jon Jureidini van de Universiteit van Adelaide richtte een kritische en ethische Mental Health Research Group (CEMH) op aan het Robinson Research Institute, met de hulp van een team van internationale onderzoekers die opnieuw Study 329 onder de loep namen - een gerandomiseerd onderzoek waarin de werkzaamheid en veiligheid van van paroxetine geëvalueerd werd (Aropax, Paxil, Seroxat) voor jongeren met een ernstige depressie in vergelijking met een placebo.

Study 329, die werd gefinancierd door SmithKline Beecham (nu GlaxoSmithKline), werd gerapporteerd in 2001 na te hebben vastgesteld dat paroxetine effectief en veilig was voor depressie bij adolescenten. De heranalyse van Professor Jureidini echter toonde aan dat er geen voordelen verbonden zij aan paroxetine en zelfs zorgwekkende bijwerkingen kunnen verschijnen.

"Hoewel bezorgdheid al geuit was over Study 329 werden de gegevens niet eerder beschikbaar gesteld, de onderzoekers en clinici waren zodoende niet in staat om de fouten in het gepubliceerde rapport te identificeren", zegt professor Jureidini.

"Het was pas als de gegevens beschikbaar werden gemaakt voor een nieuw onderzoek dat gebleken is dat paroxetine ernstige bijwerkingen veroorzaakte, met 11 van de patiënten die suïcidaal of zelfbeschadigend gedrag vertoonden in vergelijking met slechts één persoon uit de placebogroep, "zegt hij. "Onze studie toonde ook aan dat paroxetine niet effectiever was voor het verlichten van de symptomen van depressie dan een placebo."

"Dat is zeer verontrustend omdat het voorschrijven van dit geneesmiddel jonge patiënten kan hebben aangezet tot onnodige risico's bij een behandeling die werd verondersteld om hen te helpen," zegt hij.

Professor Jureidini zegt dat het belangrijk is dat alle onderzoeksgegevens en protocollen toegankelijk zijn zodat ze kunnen worden beoordeeld en onderzocht.

"In 2013 riep een internationaal onderzoekersconsortium op dat twijfelachtige resultaten van proeven worden bekend gemaakt om misleidende publicaties te voorkomen. Dit initiatief kreeg de naam “restoring invisible and abandoned trials” (RIAT)," zegt professor Jureidini.

"Studie 329 was één van de geïdentificeerde te herziene proeven; omdat de oorspronkelijke financierder niet geïnteresseerd was in het herzien van de resultaten nam onze onderzoekersgroep de taak over.

"Onze heranalyse van Studie 329 kwam tot heel andere conclusies,” zegt hij. "We hebben ook veel geleerd over onjuiste en gemanipuleerde rapportage."

"Regelgevende instanties zouden onderzoekers moeten verplichten alle gegevens en protocollen vrij te geven,” zegt hij. "Hoewel de bezorgdheid over de vertrouwelijkheid van patiënten en de ’commercieële vertrouwelijkheid’ belangrijk zijn, illustreert de heranalyse van Study 329 de noodzaak van het beschikbaar maken van de gegevens van een eerste onderzoek om de gestrengheid ervan te vergroten," zegt hij.

De studie van Professor Jureidini werd gepubliceerd in het toonaangevend medisch tijdschrift BMJ.

Vertaling: Andre Teirlinck


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats