Antidepressivum Zoloft vermeerdert slagaderverkalking in diermodel


Volgens een studie door onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center veroorzaakt een veel voorgeschreven antidepressivum tot een zesvoudige toename van atherosclerose plaque in de kransslagaders van niet menselijke primaten. Coronaire atherosclerose is de primaire oorzaak van hartaanvallen.

De studie is gepubliceerd in de huidige online uitgave van het tijdschrift Psychosomatic Medicine.

"De medische gemeenschap weet al jaren dat depressie nauw verband houdt met hart-en vaatziekten, maar ze wist niet of de behandeling het risico op hart- en vaatziekten zou verminderen", zegt Carol Shively, Ph.D., hoogleraar pathologie/vergelijkende geneeskunde aan Wake Forest Baptist en hoofdauteur van de studie.

In de studie werden 42 vrouwelijke apen van middelbare leeftijd gevoed met een westers dieet met vet en cholesterol gedurende 18 maanden. Tijdens deze voorbehandelingsfase werd het depressief gedrag bij de dieren geregistreerd.

Er werd gekozen voor vrouwelijke dieren in de studie, omdat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak is bij vrouwen in de Verenigde Staten en depressieve stoornissen twee keer zo vaak voorkomen bij vrouwen als bij mannen.

Aan de dieren werd vervolgens willekeurig een voorgeschreven antidepressivum toegediend, een selectieve serotonine heropname remmer (SSRI) onder de merknaam Zoloft of een placebo eenmaal daags gedurende 18 maanden. Het antidepressivum werd gegeven in een dosis vergelijkbaar met dat gegeven aan patiënten.

De apen die SSRI ontvingen ontwikkelden drie keer de hoeveelheid atherosclerose in de kransslagaders van de apen die de placebo hadden gekregen. Bij de depressieve dieren was het resultaat nog hoger - bijna zes keer bij de SSRI-behandelde dieren t.o.z. van de dieren met placebo.

"Onze conclusie is dat een langdurige behandeling met dit geneesmiddel coronaire atherosclerose bevordert bij niet menselijke primaten," zei Shively. "Dit kan klinisch significant zijn voor mensen omdat bijna een kwart van de vrouwen van middelbare leeftijd in de Verenigde Staten antidepressiva nemen waarvan de meeste SSRI's zijn."

Shively voegde eraan toe dat, hoewel meer onderzoek nodig is, artsen deze bevindingen best in het achterhoofd houden wanneer ze antidepressiva voorschrijven. Eerdere studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging en begeleiding even effectief zijn als SSRI's in de behandeling van mensen met depressie.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats