Vroege blootstelling aan antidepressiva van invloed op angsten bij volwassenen en serotonine transmissie


Alle antidepressiva werken misschien niet hetzelfde bij zwangere vrouwen

Bron: Universiteit van Californië

Ongeveer 15 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten lijdt aan angststoornissen en depressies tijdens hun zwangerschap, en velen wordt antidepressiva voorgeschreven. Maar er is weinig bekend over hoe vroege blootstelling aan deze medicijnen invloed kan hebben op hun nakomelingen als die opgroeien tot volwassenen.

Het antwoord op die vraag is van vitaal belang, omdat 5 procent van alle baby's geboren in de VS - meer dan 200.000 per jaar - worden blootgesteld aan antidepressiva tijdens de zwangerschap via de overdracht door hun moeders.

Nu heeft een UCLA team vroege ontwikkelingsstoornis blootstelling aan twee verschillende antidepressiva onderzocht, Prozac en Lexapro, in een muismodel dat de menselijke derde trimester medicatie blootstelling nabootst. Zij bevonden dat, hoewel verondersteld werd dat deze selectieve serotonine-heropname remmende antidepressiva (SSRI's) op dezelfde manier werken, zij niet dezelfde lange termijn veranderingen in angst gedrag bij de volwassen muizen produceerden.

De muizen blootgesteld aan Lexapro hadden permanente veranderingen in de serotonine neurotransmissie en waren minder angstig als volwassene dan de muizen blootgesteld aan Prozac, zei studie senior auteur Anne M. Andrews, professor in de psychiatrie en de chemie en biochemie en de Richard Metzner Bijzondere Leerstoel Klinische Neuropharmacology op de Semel Instituut voor Neurowetenschappen & Human Behavior en Californië NanoSystems Institute.

"Dit was nogal verrassend, aangezien deze medicatie tot dezelfde categorievan geneesmiddelen behoort en verondersteld wordt te werken via hetzelfde mechanisme. De implicaties van deze bevindingen zijn dat met aanvullend onderzoek het mogelijk moet zijn om specifieke antidepressiva te herkennen die veiliger zijn voor zwangere vrouwen, "zei Andrews. "Het is belangrijk te erkennen dat depressieve stoornissen en angststoornissen ernstige medische aandoeningen zijn waarbij vaak therapeutische interventie nodig is. Het voorschrijven van de veiligste medicatie voor moeder en kind staat voorop."

De resultaten van de zes jaar durende studie verschijnen eerst online 19 december 2014 in de peer-reviewed tijdschrift Neuropsychopharmacology.

SSRI's zoals Prozac en Lexapro werken door het blokkeren van de acties van een eiwit de serotonine transporteur genaamd, die de neurotransmitter serotonine uit de signalerings ruimte tussen neuronen verwijdert. Andrews en haar team onderzochten ook muizen die genetisch waren gemanipuleerd om een verlaging of afwezigheid van serotonine transporteurs in de hersenen te hebben. Zo waren ze in staat om vroeg antidepressivum blootstelling met permanente vermindering van de serotonine transport functie te vergelijken.

Genetische vermindering in de serotoninetransporteurs wordt geacht een risicofactor te zijn, vooral in combinatie met stressvolle ervaringen, voor het ontwikkelen van angst en stemmingsstoornissen. En inderdaad, de genetisch gemanipuleerde muizen door Andrews bestudeerd vertoonden meer angst als volwassene.

"Het is misschien mogelijk dat wanneer moeders tijdens de zwangerschap worden behandeld tegen depressies of angsten dat bepaalde SSRI veerkracht kunnen ontwikkelen in deze aandoeningen bij kinderen later in het leven", zei Andrews. "Het zal van ons echter nog veel meer onderzoek vergen om te begrijpen of dit waar is en of bepaalde SSRI’s beter kunnen worden door de ontwikkeling van deze effecten."

Zo voortgaand, zijn Andrews en haar team van plan om de effecten van vroege blootstelling aan antidepressiva op de opbouw van serotonine neuronen te onderzoeken. Op basis van de huidige bevindingen, vermoeden zij dat vroege blootstelling aan Lexapro de weg kan veranderen om serotonine neuronen te innerveren in hersengebieden die betrokken zijn bij stemmingen en angst gedrag. Ze zijn ook van plan om andere SSRI's, zoals Paxil en Zoloft te onderzoeken.

"De huidige antidepressivum therapieën zijn niet effectief bij de behandeling van angst en depressie bij grote aantallen patiënten, en de vooruitgang in het voorspellen van individuele antwoorden wordt belemmerd door problemen in verband met het karakteriseren van complexe invloeden van genetische en omgevingsfactoren op de serotonergische transmissie in de mens," is het studie statement. "Intensief gecontroleerde diermodellen zoals deze hier zijn bestudeerd, waarbij wegen bewandeld worden door factoren te identificeren die potentieel gedrag beïnvloeden geassocieerd met emotie gerelateerde aandoeningen."

Vertaling : Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats