Anticonceptieve implantaten en injecties geassocieerd met herhaalde abortus


Tienerzwangerschappen, sociale achterstand, en vorige levendgeborenen of miskramen worden gekoppeld aan terugkerende abortussen.

Volgens een studie online gepubliceerd in het ‘Journal of Family Planning and Reproductive Health Care’ worden vrouwen die aanvankelijk anticonceptieve implantaten of injecties gebruikten na een initiële abortus geconfronteerd met een verhoogde kans op een herhaling van abortus op lange termijn.

Uit een grote Britse studie bleek dat vrouwen die ofwel implantaten of de prikpil Depo-Provera gebruikten meer kans hebben op een terugkerende abortus 2-5 jaar na de eerste in vergelijking met degenen die andere methoden gebruikten.

Langwerkende omkeerbare anticonceptie (LARC), zoals implantaten en Depo-Provera worden vaak gepromoot als contraceptieve methode voor vrouwen na een eerste abortus.

Terwijl LARC methoden 'effectief' zijn, verklaren de auteurs, “is de onderbrekingsgraad hoog waardoor er meer kans is op beeindiging.”

Redenen voor stopzetting van de implantaten en injecteerbare anticonceptie zijn onder meer bijwerkingen, zoals onregelmatig bloeden en de behoefte aan periodieke vervanging.

De auteurs adviseren niet tegen het gebruik van anticonceptie-implantaten en injecties. Ze roepen op tot een zorgvuldige anticonceptie begeleiding die rekening houdt met de standpunten van de vrouw en voor verdere follow-up, met name na de eerste periode van 2 jaar.

Ongeveer een derde van de vrouwen heeft meer dan één beëindiging doorgemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Abortus is algemeen veilig, maar kan verontrustend en ethisch complex zijn en soms leiden tot complicaties zoals vroeggeboorte bij volgende zwangerschappen.

"Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is er behoefte om vrouwen te identificeren die meer kans maken op herhaling van stopzetting en gerichte interventies in te voeren om ongeplande zwangerschappen te voorkomen" schrijven de auteurs van de Universiteit van Aberdeen en Grampian NHS.

Ze voerden een retrospectieve studie uit met behulp van gegevens uit de ’Termination of Pregnancy Database’ in de ‘NHS Grampian (Schotland)’ regio tussen 1997 en 2003.

De studie hield rekening met factoren, zoals leeftijd, sociaal-economisch achterstel, vorige obstetrische geschiedenis en seksuele gezondheid.

Van de 13.621 vrouwen die een initiële beëindiging hadden gehad kregen er 23.4% opnieuw een abortus.

De resultaten toonden aan dat vrouwen die onder de 20 jaar een stopzetting hadden meegemaakt een naar schatting 5,59 maal hogere kans hadden op een abortus.

Vrouwen met twee eerdere levendgeborenen tijdens de initiële stopzetting hadden naar schatting 1,51 meer kans op een nieuwe abortus in vergelijking met vrouwen met één enkele stopzetting.

Vrouwen in de meest sociaal achtergestelde groep hadden naar schatting een 1,23 hogere kans op een herhaling van abortus vergeleken met die in de minst arme groep.

Bovendien hadden deze vrouwen meer kans op door bloed overgedragen virussen en meer kans om positief te testen op een chlamydia-infectie.

Vrouwen met meerdere abortussen bleken vaker een implantaat te hebben gebruikt als contraceptieve methode.

En vrouwen die werden uitgerust met een implantaat na hun eerste abortus hadden een geschatte 1,78 maal hogere kans op een herhaling van abortus vergeleken met degenen die geen methode of onbekende of natuurlijke methoden van anticonceptie hadden gebruikt 2 jaar na de eerste beeindiging.

Dit is een observationele studie waaruit geen harde conclusies over oorzaak en gevolg kunnen worden getrokken.

Niettemin suggereren de auteurs "een gerichte opvolging in de gemeenschap kan effectief het aantal stopzettingen verminderen.”

Verder bevelen zij aan dat in de toekomst downloadbare mobiele telefoon applicaties een belangrijke rol zouden spelen in het herinneren aan vrouwen dat hun anticonceptie-implantaat aan vernieuwing toe is. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats