Blootstelling aan antibiotica zou de kans op jeugdartritis kunnen vergroten


De bevindingen zouden aanleiding kunnen geven tot prudent voorschrijven van antibiotica aan kinderen.

Antibioticagebruik kan leiden tot vermeerderd risico van jeugdartritis, volgens een studie van de Rutgers University, University of Pennsylvania en het Nemours A.I. du Pont Hostital for Children die gepubliceerd is in het tijdschrift Pediatrics.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen die antibiotica kregen voorgeschreven twee keer zo veel kans hadden jeugdartritis te ontwikkelen dan kinderen van dezelfde leeftijd die geen antibiotica kregen. Hoe meer kuren ze kregen voorgeschreven hoe groter het risico, aldus de onderzoekers. Binnen één jaar na antibioticagebruik was het risico het grootst.

Tussen de 4300 en 9700 kinderen jonger dan 16 jaar per jaar krijgen de diagnose jeugdartritis, volgens de meest recente statistieken van Centers for Disease Control and Prevention. Jeugdartritis, een auto-immuunziekte, betreft een chronische ontsteking van de gewrichten en ogen die kan leiden tot pijn, gezichtsverlies en invaliditeit. Slechts bij een kwart van de kinderen die jeugdartritis krijgen, zijn er genetische oorzaken, wat betekent dat omgevingsfactoren ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Voorgaande studies laten zien dat een kwart van de aan kinderen voorgeschreven antibiotica – en de helft van de antibiotica voorgeschreven voor acute ademhalingsinfecties – waarschijnlijk niet nodig is. “Ons onderzoek laat een goede reden zien het antibioticagebruik te beperken bij infecties die ook vanzelf zouden genezen,” sprak Daniel Horton, postdoctoraal onderzoeksmedewerker van het Department of Pediatrics aan de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Hij is tevens doctoraal student biomedische informatica aan de Rutgers School of Health Related Professions en voormalig afgestudeerd student aan de University of Pennsylvania en arts in het Nemours A.I. duPont Hospital for Children. Hij is de hoofdauteur van de studie die in Pediatrics is gepubliceerd, een peer-reviewed tijdschrift van de Amercan Academy of Pediatrics.

De onderzoekers startten de studie in 2014 op basis van voorgaande studies waaruit bleek dat kinderen meer vatbaar waren voor chronische ziektes zoals inflammatoire darmziektes door antibioticagebruik. Verstoring van microbiële gemeenschappen in de darmen en elders blijkt een rol te spelen bij inflammatoire darmziektes en andere auto-immuunziektes waaronder reumatische artritis bij volwassenen. “Antibiotica behoren tot de bekendste verstoorders van microbiële gemeenschappen”, stelde Norton.

Van de naar schatting 450.000 onderzochte kinderen kregen 152 kinderen de diagnose jeugdartritis. Na verwerking van andere auto-immune condities en voorafgaande infecties bleken kinderen aan wie antibiotica waren voorgeschreven een vermeerderd risico te hebben op jeugdartritis.

Onderzoekers hebben tevens vastgesteld dat met antibiotica behandelde infecties van de bovenste luchtwegen meer gerelateerd waren aan jeugdartritis dan onbehandelde infecties van de bovenste luchtwegen. Bovendien merkten zij dat antivirale en antifungale medicijnen niet verband hielden met jeugdartritis, wat erop zou kunnen duiden dat het risico op artritis specifiek verband houdt met antibacteriële medicijnen.

“Dit is een uiterst belangrijke sleutel ten aanzien van de etiologie van deze ernstige en mogelijk schade veroorzakende ziekte. Indien dit bevestigd wordt, biedt het tevens een oplossing om de ziekte te voorkomen”, sprak Brian Strom, hoofd van de Rutgers Biomedical and Health Sciences en een van de belangrijkste auteurs van de studie.

Virale infecties worden geacht triggers te zijn voor jeugdartritis, maar vele studies bestrijden deze hypothese. Volgens Horton is het duidelijk dat kinderen met jeugdartritis een verhoogd risico op ernstige infecties hebben, ten dele omdat het immuunsysteem niet zo goed gewapend is tegen infecties als het zou moeten.

“Een alternatieve verklaring voor onze bevindingen is derhalve dat dit abnormale immuunsysteem kinderen bevattelijker maakt voor ernstige infecties dan zelfs voordat bij hen artritis was vastgesteld. Volgens deze hypothese zouden antibiotica veeleer kenmerkend voor abnormale immuniteit zijn dan een directe oorzaak van artritis”, aldus Horton. “Een meerderheid van de kinderen krijgt antibiotica, maar slechts 1 op de 1000 krijgt artritis. Dus zelfs als antibiotica bijdragen aan het ontwikkelen van artritis, is het duidelijk niet de enige factor.”

Horton drong aan op een vervolgonderzoek om deze bevindingen te staven en inzicht te krijgen in het mechanisme te dat gebruik van antibiotica zou kunnen relateren aan artritis bij kinderen.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats